уторак, 23 априла

NDMBGD: „Neophodno je obezbediti podršku kulturnim radnicima“

NDMBGD: „Neophodno je obezbediti podršku kulturnim radnicima“

Pokret Ne davimo Beograd podržava zahteve umetnika i kulturnih radnika koji su nedavno ostali bez prostora u zgradi BIGZ-a.

–  Neophodno je obezbediti podršku kulturnim radnicima, a obezbeđivanje prostora za rad je jedan od najdirektnijih načina ne samo da se podrži rad samih organizacija i pojedinaca, već i da se značajno unapredi kulturna ponuda grada. Posebno je ovo moguće uraditi u delovima grada gde inače nema ovakvih sadržaja, niti objekata kulture – kažu iz ovog pokreta.

Ne davimo Beograd se zalaže za formiranje fonda prostora u javnom vlasništvu koji bi pod jasnim i transparentnim uslovima bio ponuđen kulturnoj sceni i spremni smo da svoje dugogodišnje iskustvo u radu ovakvih prostora ponudimo kako bi se našlo najbolje rešenje. I umetnici koji su radili i stvarali u zgradi BIGZ-a, ali i veliki broj onih koji daju veliki doprinos kulturi našeg grada, a nemaju prostor za rad, zaslužuju podršku.

–  Grad Beograd poseduje veliki broj prostora koji stoje zatvoreni, često su napušteni ili neuslovni. Ove prostore želimo da revitalizujemo uz aktivno učešće lokalne zajednice i lokalnih organizacija kako bi bili prilagođeni potrebama sredine i maksimalno iskorišćeni. Društveni i kulturni centri, poput onih koji su širom Evrope uobičajena praksa za podršku umetnicima i civilnom sektoru, neophodni su i Beogradu – poručuju iz NDMBGD.

Izvor: NDMBGD

Foto/Cover: NDMBGD/BIGZ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *