уторак, 23 априла

UNESKO upozorio na „deceniju poremećaja“ u obrazovanju zbog pandemije

UNESKO upozorio na „deceniju poremećaja“ u obrazovanju zbog pandemije

UNESKO je upozorio da u svetu 20 odsto više đaka 2020. godine nije steklo osnovna znanja čitanja očekivana za njihov uzrast zbog delimičnog zatvaranja škola tokom pandemije kovida 19, prenosi portal detinjarije.com.

– Broj dece sa teškoćama u čitanju veći je za 100 miliona, i dostigao je 584 miliona prošle godine, što je povećanje od više od 20 odsto koje je poništilo napredak ostvaren tokom poslednje dve decenije – navodi se u detaljnom izveštaju te UN organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu, u kome piše da se radi o „generacijskoj katastrofi“.

Taj ključni indikator svake godine meri sposobnost čitanja dece u drugom i trećem razredu osnovne škole, što su osnovna znanja koja ako nisu solidna mogu dugoročno da koče obrazovanje učenika.

Unesko strahuje da će uslediti decenija poremećaja zbog korona krize i poziva da se preduzmu vanredni napori kao što je uvođenje kurseva i strategija za nadoknađivanje ovog zaostatka.

U izveštaju se navodi da je 65 odsto vlada zemalja sa slabim prihodima smanjilo finansiranje obrazovanja, u odnosu na 35 odsto u zemljama sa visokim prihodima.

„Gubici u učenju“ će tako biti najveći u Latinskoj Americi i Karibima, i u centralnoj i južnoj Aziji.

Škole su potpuno zatvorene u tridesetak zemalja među kojima su Meksiko, Mađarska i Saudijska Arabija.

Većina zemlja je izabrala delimičnao otvaranja pod određenim uslovima, kao SAD gde besni roditelji organizuju demonstracije od početka godine.

Školske ustanove su potpuno otvorene u oko polovine zemalja na svetu (107), najvećim delom u Africi, Aziji i Evropi.

Izbor: Detinjarije.com

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *