субота, 20 јула

Osnovci iz Šapca nastavu pohađali na otvorenom

Osnovci iz Šapca nastavu pohađali na otvorenom

Tokom protekle školske godine u Šapcu je 13 odeljenja mlađih razreda osnovne škole „Stojan Novaković“ i izdvojeno odeljenje Letnjikovac svoju nastavu iz biologije i drugih predmeta slušalo u učionici na otvorenom.

Sem nastave, preko 300 učenika je zajedno sa profesorima postavilo izložbu radova u okviru škole, gde je formirana botanička bašta.

Jedna od inicijatorki “Letnje učionice na otvorenom” Milica Simić kaže da su deca rado učestvovala u radionicama, postavljanju izložbe, sadnji biljaka, ali i formiranju botaničke bašte. 

“Na prvo mesto stavljamo zadovoljstvo učenika i njihovu radost jer su učestvovali u sadnji biljaka, u formiranju botaničke bašte koja će trajno ostati u njihovom sećanju. Nastavni proces je unapređen najviše u okviru predmeta svet oko nas, priroda i društvo, projektna nastava, ali i ostali nastavni predmeti sadrže segmente kvalitetnije nastave. Učenici su sejali lekovite i ukrasne biljke, pratili njihov životni ciklus (od semena do nove biljke), razvijanje delova biljaka (koren, stablo, list, cvet i plod), poreklo biljaka – iz koje zemlje su potekle”, kaže Simić.

Ona dodaje da su, na ovaj način, deca saznala značaj nežive prirode za razvoj živih bića, potrebne uslove za rast i razvoj biljaka. Inovativni pristup nastavnom procesu se ogleda u tome što je, kako kaže Simić, proces usvajanja znanja iz učionice prešao u prirodno okruženje koje je prijatnije, zdravije i pruža mogućnost iskustvenog, eksperimentalnog i istraživačkog učenja.

Formiranje botaničke bašte je otvorilo nove ideje i nove želje za kvalitetnijim obrazovanjem. 

“Elixir fondacija je donirala letnjikovac koji je u završnoj fazi izgradnje. Auto kuća Tojota  je donirala japanske biljke, te je oformljen manji japanski vrt. U okviru projekta Zeleni inkubator Mladi istraživači Srbije su nam odobrili sredstva za nadogradnju bašte, te sada imamo preko 70 retkih biljaka. U Centru za  promociju nauke smo  konkurisali za  postavljanje meteorološke stanice, koja bi se bavila uticajem klimatskih promena na živa bića”, ističe Simićeva.

Foto: Letnja učionica Šabac

Ona ističe da su učenici sadeći i negujući biljke na ovaj način razvili odgovoran odnos prema prirodi, očuvanju i zaštiti prirode, što i jeste bio cilj projekta.

Na radionicama o podizanju ekološke svesti deca su pravila  upotrebne predmete od otpadnog materijala: plastičnih flaša, kartona od toalet papira, limenki…

U narednom periodu nadaju se izgradnji česme i staze kroz baštu, fontane sa jezerom, kako bi upotpunili izgled botaničke bašte.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *