понедељак, 27 маја

Pali su na testu: Ko je ukrao „rezervnu kesu“?

Pali su na testu: Ko je ukrao „rezervnu kesu“?

Ako me sećanje ne vara, po prvi put u istoriji testovi za prijemne ispite za upis u srednju školu, „provaljeni“ su 2013. godine. Istorija se ponavlja, posebno sada u Zlatnom dobu u kome živimo (prema rečim predsednika Aleksandra Vučića, u tom dobu ovde u Srbiji smo od 2018. godine), te je test iz matematike „provaljen“, objavljen na društvenim mrežama noć pred prijemni ispit,  i odložen za sutra. Istovremeno, pojavila se i sumnja da je procureo i test koji mali maturanti polažu danas, kombinovani, te da će im biti data rezervna varijatna. Znači, da nam curi, curi nam, a gumice na slavinama pohabane, pa samo propušta, uskoro ćemo se možda i udaviti.

Umesto da se spremaju za kombinovani test,  juče oko 14 sati učenici nekoliko beogradskih osnovnih škola su protestovali ispred Ministarstva prosvete, zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu. Pametna deca, nego nije imao ko da ih primi! Naime, ministar prosvete Mladen Šarčević je bio na službenom putu! Pametno, što bi ministar iz ovako važne grane života, bio u zemlji kada mali maturanti polažu završne ispite? Nema potrebe, šta bi im rekao? Podsetimo šta je rekao juče.

Naime, čim je objavljeno da je test iz matematike „procureo“ krenuli su komentari na društvenim mrežama. Jedan od njih je bio  i taj da ministar u civilizovanim državama za ovako nešto podnosi ostavku ili ga smenjuje premijer, bez obzira na to ko je kriv, zna se ko je prvi u lancu. Naš ministar prosvete Mladen  Šarčević rekao je da je ponudio „šefovima“ ostavku, da ovo nije Haški tribunal pa da je komandna odgovornost (znači lanca nema), a odmah nakon incidenta je izjavio da će istražni organi utvriditi „ko je ukrao rezervnu kesu sa testom i da će biti smena“, i da su, naravno, oni (Ministarstvo prosvete) sve uradili kako treba, ali „da je zatajilo negde na terenu“…

fb-testovi-koment-5985608
Foto: Facebook/Komentar

Blesavi smo očigledno, jer su korupcija, lopovluk, plagijatorska doktorska izdanja, počela da se obijaju našoj deci o glavu. Ne bi ovo sve bilo čudno, da iz dana u dan ne slušamo kako napredujemo, kako smo sve više cenjeni u Evropi i svetu, kako radimo velike projekte po prvi put u istoriji, a istovremeno nismo ili tačnije nisu  sposobni da obezbede da testovi za male maturante budu regularno dopremljeni i sačuvani do prijemnog ispita. Brže bolje najavljuju se nekakvi digitalni testovi za narednu godinu. Neću da budem pesimista, ali postoje hakeri, ne znam da li su obavešteni oni koji bi trebalo da budu, te i oni lako mogu da hakuju testove, po prvi put u istoriji.

mladen-sarcevic-5193981
Foto: Youtube/Screenshot/N1/Ministar prosvete Mladen Šarčević

Meni je juče jedna rečenica privukla pažnju, mada nisu naveli da li je to ministar Šarčević rekao, ali ide ovako „zbog toga je u celu proceduru uključena policija, jer je preko 2.000 faktora koji imaju kontakt s testovima” (B92 portal). Hm, 2.000 faktora? Čega? Mira i stabilnosti za bezbedno putovanje testova od tačke A do tačaka B,C,D…? Kojih 2.000 faktora, stvarno nisam pametan. Sada kada je incident velikih razmera nastao po drugi put, uključujemo dve hiljade faktora, ne bi li se oprali jer nam “pranje” ide od ruke, ili to radimo da bismo ukazali na složenost kopiranja i distribucije testova? Kao da mi ne znamo da se ovde kopiraju i doktorati, te nam je sada jedan od faktora problematičan – kopiranje testova. Ovde mislim na prosto kopiranje, umnožavanje. Ne smem da mislim čega će još da se dosete, ne bi li neko drugi bio kriv. Kako nam je transport problematičan? Ko uopšte radi u tim štamparijama, na tako odgovornom poslu? Kakva je njihova procedura? Eto, sveo sam na četiri, pet glavnih faktora, ne treba nama dve hiljade njih da bi se prebacivala odgovornost s kolena na koleno po funkciji. Ali i ova će, ako i sve ostale afere ako tako mogu da ih nazovem, proći brže nego što mislimo. Idu odmori, koga još zanima šta će biti sa nekim testovima, lopovima i plagijatorima (osim roditelja osnovaca sa prijemih ispita).

koment-3634586
Foto: Facebook/Komentar

Da, zanima roditelje i njihovu decu. Pojedini roditelji su uzimali slobodne dane, odmore ne bi li bili uz svoju decu tokom prijemnih ispita i dali bezrezervnu podršku. Sada je sve pomereno, jer u “pomerenim” društvima koja samo liče na zdrava, pomera se i prijemni ispit i radne obaveze i odmori. Samo da nam se deca ne pomere, od silnih grešaka onih koji nemaju hrabrosti da kažu da su pogrešili. Nemaju, zato odmah govore kako nisu oni krivi, već neko peti, i naravno 2.000 faktora. Posle se pitamo zašto nam deca odlaze. Pa eto zato, jer nam je nikada bolje, samo se tako po drugi put u istoriji u roku od šest godina desi da se ukradu testovi.

Ponovimo još jednom, test iz matematike je sutra, četvrtak, od 9 do 11 sati, osim ako neko ( jedan od 2.000) ne ukrade rezervnu kesu. I da, za danas u 13 sati učenici su zakazali nove proteste, valjda se neće odužiti ministrov službeni put? Deco naša, srećno vam bilo!

Foto/Cover: Youtube/Screenshot/RTV Mag/Prijemni ispit

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *