понедељак, 27 маја

BELEF 2019: Za početak pozorišni spektakl „Antigona – 2000 godina kasnije“

BELEF 2019: Za početak pozorišni spektakl „Antigona – 2000 godina kasnije“

Otvaranje ovogodišnjeg 28. Beogradskog letnjeg festivala – BELEF obeležiće pozorišni spektakl,  predstava „Antigona – 2000 godina kasnije“ u režiji Lenke Udovički, a jednu od glavnih uloga igra čuveni glumac Rade Šerbedžija.

Predstava će zbog velikog interesovanja biti izvedena dvaput, večeras od 21 sat, i u subotu u isto vreme, u Hangaru Luke Beograd.

„Antigonu – 2000 godina kasnije“ izvodi Kazalište Ulysses iz Zagreba / Mali Brijuni, a na konferenciji za novinare ekipa ovog komada nije krila nestrpljenje i uzubuđenje što će beogradska publika imati priliku da pogleda, prema najavama, delo Sofokla smešteno u antički period, ali i u vremenu u kome živimo.

– Veoma je zahtevno raditi jedan ovakav projekat, i iz razloga što shvatite da problemi iz antičke civilizacije postoje i danas, samo u drugoj formi. Antigona predstavlja tragediju jedne žene, i ma koliko mi govorili o problemima svih žena, one su i danas na neki način obespravljene i dalje vladaju muški principi – rekla je Lenka Udovički, rediteljka predstave i dodala da je Antigona komad koji se bavi sudarom pravde i prava, i da su u kompletan Sofoklov tekst, ubacili jednu paralelnu priču o familiji koja traži svog sina i brata.

imag4157-1024x760-2862102
Foto: RIC

Nakon 27 godina pauze , publika će imati priliku da vidi Radeta Šerbedžiju na daskama koje život znače. Šerbedžija je tim povodom rekao da mu je veoma drago što će ova predstava imati beogradsku premijeru na ovom festivalu.

– Živeo sam u Beogradu od 1990. do 1992. godine, oženio sam se ovde i moji roditelji su ovde živeli, moj otac je umro u 104. godini, u Beogradu. Često sam u ovom  gradu, igram tenis sa svojim prijateljima, održavam koncerte kako bih ostao u vezi sa svojom publikom – rekao je glumac.

„Majka hrabrosti“ je poslednja predstava koju je Šerbedžija odigrao u Beogradu, a Kazalište Ulysses je osnovao sa svojom suprugom Lenkom, na Malim Brionima u tvrđavi Minor.

– Veoma je važno gde se nalazi teatar, tamo na Malim Brijunima je tišina, i prava je atmnosfera za igranje pozorišnih predstava. Još kada smo ga osnovali  želeli smo da ima internacionalni karakter, da povezuje glumce iz sveta, ali i sa ovih prostora. Nebojša Glogovac je radio sa nama, ali i Vanesa Redgrejv, Mira Furlan se vratila na scenu u jednoj od naših predstava – istakao je Šerbedžija.

Naslovnu ulogu igra Maja Izetbegović koja je rekla da jedva čeka izvođenje predstave u Beogradu i da je uzbuđenje veliko.

imag4149-1024x760-4234713
Foto: RIC

Na ovogodišnjem Belefu, kako su istakli organizatori, program je upriličen za sve uzraste i za sve ukuse. To je potvrdio i umetnički direktor festivala Saša Ilić, koji je rekao da  je ovogodišnji Belef specifičan i po tome što je izašao „napolje“, te da će publika moći na otvorenom da uživa u programu.

Na festivalu će biti izveden i performans izraelske umetnice Merav Daga, pod nazivom „Bloody Mary“ i kako je novinarima ova umetnica rekla, publika će biti zatečena, jer je performans provokacija.

Osim bogatog pozorišnog programa, u muzičkom delu festivala   biće održan koncert jednog od najkvalitetnijih Kvin tribjut bendova – Queen Symphony show, prepodnevni koncert kompozitorke Vere Milanković u izvođenju hora Dečjeg kulturnog centra, koncert Walonorchester iz Beča, koncert popularnih Mostar Sevdah reunion, koncert sastava Old Hat Orchestra sa solistima Dragoljubom Bajićem, Ljubicom Vraneš i Marijom Jelić, kao i nastup violiniste Ilije Marinkovića.

Posetioci festivala imaće priliku da vide umetnički performans „Svetlosni kodovi“ u izvođenju teatra Mimart koji će ove godine predstavljati Srbiju u Plovdivu. Performans francuskih umetnika, sa nazivom Hepi Manif – vesela plesna promenada biće izvedena na Kalemegdanskom i Tašmajdanskom parku.

Kompletan program 28.  BELEF-a pogledajte na ovom linku. Festival traje do 7. jula.

Foto/Cover: Kristijan Vučković  / Antigona – 2000 godina kasnije

1 komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *