субота, 20 јула

Potpune informacije o koroni treba da budu dostupne javnosti

Potpune informacije o koroni treba da budu dostupne javnosti

Organizacije civilnog društva smatraju da javnost u Srbiji treba da ima uvid u zbirne podatke o zdravlju stanovnika tokom pandemije korona virusa.

Zbog nepotpunog odgovora Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“ o epidemiološkoj situaciji, uputili su žalbu Povereniku za informacije i zaštitu podataka o ličnosti, piše portal Južne vesti.

Na inicijativu Koalicije za slobodu pristupa informacijama, grupa od 89 organizacija civilnog društva uputila je „Batutu“ zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa zbirnim numeričkim podacima o zdravlju stanovnika Srbije tokom pandemije virusa covid-19.

Organizacije su tražile detaljne podatke o broju obolelih, testiranih, hospitalizovanih, osoba na kućnom lečenju…

Ipak, na većinu traženih informacija upućeni su na javno dostupne podatke iz kovid baze, a iz koje se po uvidu ne može doći do jasnih podataka.

Organizacije civilnog društva su jasne u svom stavu da javnost mora i ima pravo da bude upoznata kako sa preventivnim merama, tako i sa podacima o Kovid-19 pozitivnim, hospitalizovanim ili izlečenim osobama, pa i preminulima tokom epidemije.

Izvor: Južne vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *