четвртак, 18 јула

Predstavljena „Zelena agenda bez agende“

Predstavljena „Zelena agenda bez agende“

Koalicija 27 organizovala je predstavljanje desetog godišnjeg Izveštaja iz senke „Zelena agenda bez agende“ na događaju koji je okupio predstavnike civilnog sektora, delegacije Evropske unije, stručnu javnost i medije.

Godišnji Izveštaj iz senke pokriva period od aprila 2022. do aprila 2023. godine, daje osvrt na sprovođenje Zelene agende u Republici Srbiji o napretku Srbije u Poglavlju 27 – Životna sredina i klimatske promene i sadrži detaljne preporuke za svaku oblast, navodi se u saopštenju.

„Zelena agenda bez agende” je ujedno i ključna ocena koju Koalicija 27 daje napretku u reformama u ovoj oblasti. Kvalitet vazduha koji dišemo, (ne)dostupnost čiste vode za piće, ugroženost prirodnih staništa i vrsta, širenje divljih deponija posledice su propuštenih rokova za sprovođenje EU zakonodavstva u Poglavlju 27. Država nam šalje nedvosmislenu poruku – nedovoljno posvećena promenama na štetu svih građana kojoj životna sredina kao takva još uvek nije prioritet. Javnost ne dobija sve potrebne informacije da bi zaista mogla da učestvuje u donošenju odluka, što procese čini netransparentnim i često u suprotnosti sa potrebama javnosti, posebno kada se javne rasprave održavaju u vreme praznika ili godišnjih odmora.

„Pored implementacije u praksi, nedostaje nam i završetak važnih zakonodavnih procesa, koji je za mnoge dokumente uveliko morao biti priveden kraju. Bliži nam se kraj godine, a mi ili ne znamo kako napredujemo, ili znamo da kasnimo sa usvajanjem dokumenata poput Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana, Strategije zaštite životne sredine sa Akcionim planom, Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, Zakona o vodama i Strategije razvoja energetike čije objavljivanje čekamo. Rebalansom budžeta za 2023. godinu ponovo je smanjen ukupan budžet Ministarstva zaštite životne sredine za četiri milijarde dinara, čime su realni problemi svih građana Srbije u oblasti zaštite životne sredine zanemareni, kao i preporuke Evropske komisije“, istaknuto je u saopštenju.

Dalje se navodi da uprkos tome što se godinama ističe kako je Poglavlje 27 jedno od najtežih i finansijski najzahtevnijih, Vlada Srbije još uvek nije uspostavila operativni Zeleni fond kojim bi se reforme u zaštiti životne sredine finansirale, iako je iz godine u godinu, ovo bila jedna od osnovnih preporuka Evropske komisije. Trebalo bi da imamo na umu da iako je Poglavlje 27 jedno od finansijskih zahtevnijih poglavlja, reforme jesu skupe, ali neophodne, jer visoku cenu nemara za našu životnu sredinu već plaćamo našim zdravljem.

Deseti izveštaj bavi se analizom usklađivanja sa evropskim standardima, ali i slikom Zelene agende u našoj zemlji koja je i regionalna, i nacionalna i lokalna. Zbog nekoliko važnih nedostataka stiče se utisak da se Zelena agenda sprovodi sporadično i bez agende.

Izvor: Mladi istraživači Srbije

Foto: Pixabay/Andreas Aux

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *