субота, 20 јула

Preminuo čuveni kompozitor Enio Morikone

Preminuo čuveni kompozitor Enio Morikone

Jedan od najvećih kompozitora današnjice Enio Morikone preminuo je u bolnici u Rimu, u 92. godini života. Morikone je preminuo od posledica pada, prilikom kojeg je polomio nogu.

Njegov rani opus obuhvata simfonijsku i kamernu muziku, a ugled je gradio prvenstveno pišući muziku za film, ali i za pozorište i televiziju. Komponovao je i uredio partiture za više od 500 filmskih i televizijskih produkcija. Morikone se smatra jednim od najuticajnijih filmskih kompozitora sa kraja 1950-ih. Dobro je poznat po svojoj dugoročnoj saradnji sa međunarodno priznatim rediteljima, kao što su Serđo Leone, Brajan de Palma, Bari Levinson i Đuzepe Tornatore.

Napisao je svojstvene filmske partiture za Leonove špageti-vesterne: Za šaku dolara, Za dolar više; Dobar, loš, zao i Bilo jednom na Divljem zapadu.

Bio je nominovan za pet Oskara za najbolju muziku, originalnu muziku u periodu od 1979-2001. Morikone je dobio počasnog Oskara 2007. „za svoje veličanstvene i višestrane doprinose umetnosti filmske muzike“. On je bio drugi kompozitor koji je dobio ovu nagradu od kada je ustanvoljena 1928. godine.

Sahrana će biti održana u krugu porodice.

Izvor: RTS / MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *