понедељак, 27 маја

„Radna grupa“ osudila napade na novinare i brutalnost policije

„Radna grupa“ osudila napade na novinare i brutalnost policije

Radna grupa za platformu o napadima i pitiscima na novinare i medijske radnike osudila je danas brutalno sprečavanje reportera više medija da obavljaju svoj posao i izveštavaju sa protesta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

– Iako je zakonski uređeno da novinare niko ne sme da sprečava u izvršavanju radnih zadataka, kolege iz brojnih redakcija i pored vidno označenih novinarskih obeležja, bili su meta radikalnih demonstranata ali i policije – od vređanja, uništavanja radne opreme do privođenja i premlaćivanja – navela je Radna grupa u saopštenju za javnost.

Radna grupa je istakla da je posebno zabrinjava brutalnost pojedinih policajaca prema novinarima.

-Radna grupa apeluje kakao na demonstrante, tako i na policiju, da prestanu sa napadima na novinare, jer će bez njih na protestima građani ostati uskraćeni za informacije koje su od nesumnjivog javnog značaja – piše u saopštenju.

U petak uveče su na protestima u Beogradu oko 22 sata, dok su bili na zadatku ispred Skupštine Srbije, napadnuti izveštači Novinske agencije Beta Miloš Miškov i Svetlana Dojčinović.

Miškov je udaren u glavu ciglom, koja je doletela iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u zgradu skupštine. Rana mu je ušivena u Urgentnom centru, gde je pregledan i zadržan na lečenju.

Svetlana Dojčinović je pogođena u ruku kamenom koji je takođe doleteo iz grupe demonstranata okupljenih u blizini ulaza u skupštinu. Njoj je ruka ušivena u Urgentnom centru i sada se oseća dobro.

Grupa demonstranata napala je i ekipu televizije N1 i izbila mikrofon iz ruke izveštaču Petru Gajiću. Napadnuti su i reporterka Al Džazire Natalija Lučić i snimatelj Tarek Ani. Reporteri su prošli bez povreda, ali im je polomljena oprema, zbog čega nisu mogli da emituju snimak sa demonstracija u Beogradu.

Novinarske ekipe bile su izložene verbalnim i fizičkim napadima i prethodnih večeri.

Novinara portala Nova.rs Vojislava Milovančevića napala je grupa huligana i razbila mu je glavu a pomoć mu je pružena u Urgentnom centru, a povređen je i fotoreporter Uroš Arsić kojem je kamenica, koja je doletela iz mase, polomila nos.

Novinarki Insajdera Ireni Stević su dva čoveka pritrčala s leđa i otela joj telefon dok je fotografisala kordon policije kod zgrade Predsedništva Srbije iako je, kako tvrdi, imala novinarsku legitimaciju i oznaku pres, spreda i na leđima.

Ekipi Radio-televizije Srbije je u Novom Sadu polomljena kamera, a snimatelju Lazaru Vukadinoviću povređena ruka. U Nišu je snimatelj RTS-a Ivan Stambolić pogođen u glavu flašom ili limenkom, a kamera je polivena tečnošću. Ekipu RTS od huligana su, prema njihovom kazivanju, odbranile kolege iz “Južnih vesti”.

Podsetili su da je Žikica Stevanović, izveštač Bete, zadobio u noći između 8. i 9. jula povrede glave u udarce po celom telu kod Pravnog fakulteta u Beogradu od pripadnika policije, koji su ga prvo udarcima oborili, a potom se vratili i nastavili da ga udaraju dok je ležao na zemlji, iako je sve vreme govorio da je novinar i pokazivao novinarsku legitimaciju.

Te noći su i snimatelji Bete Luka Pređa i Relja Pekić takođe dobili udarce pendrecima po telu, iako su navodili da su snimatelji agencije na radnom zadatku.

Osim novinara Beta, juče su napadnuti novinarke i novinari portala Nova.rs.

Ovaj portal je izvestio da je policija fizički napala Marka Radonjića, a da mu je kasnije pretila privođenjem, iako je rekao da je novinar.

Novinarke Nove.rs Milicu Božinović i Natašu Latković napala je policija tokom izveštavanja. Božinovićevu je policija udarila pendrekom po prstima i izbila joj telefone iz ruke, a Latkovićevoj je bacila novinarsku legitimaciju. Obe novinarke su rekle pripadnicima policije da su na novinarskom zadatku, javio je ovaj portal.

Radna grupa će pripremiti izveštaj i dostaviti ga poslanicima buduće Skupštine Srbije, tužilaštvu, Platformi za slobodu medija Saveta Evrope i Evropskoj federaciji novinara, piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Radne grupe Veljko Milić, izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Ta Radna grupa formirana je na inicijativu Zaštitnika građana Srbije, i u njoj se nalaze predstavnici novinarskih i medijskih udruženja i sindikata.

Izvor: Safejournalists

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *