понедељак, 27 маја

Reakcije međunarodnih posmatrača na napade KRIK-a

Reakcije međunarodnih posmatrača na napade KRIK-a

Gulnoza Said iz nevladine organizacije Komitet za zaštitu novinara (CPJ) izjavila je za Glas Amerike da bi vlasti  u Srbiji trebalo da pojačaju napore u očuvanju bezbednosti novinara koji se bave istraživanjem korupcije i kriminala, umesto da ih ugrožavaju.

– KRIK, istraživački portal specijalizovan za istraživanje kriminala i korupcije, posebno je izložen takvim opasnostima – rekla je Said.

Said je u pisanom odgovoru reagovala povodom slučaja u kome su mediji i tabloidi u Srbiji bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS) u potpunosti neargumentovano povezali nezavisni medij Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) sa članovima kriminalnog klana nedavno privedenim zbog sumnje da su počinili najteža krivična dela, uključujući i brutalna ubistva.

U reakciji na upit Glasa Amerike nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF) istakla je zabrinutost.

– Pozivamo srpske političare, uključujući ministra kulture, da odmah javno osude ovu opaku kampanju – a vlasti da postanu budnije u pogledu zaštite novinara – ukazao je u pisanom odgovoru Pavol Salaj – koji je u toj nevladinoj organizaciji zadužen za Evropsku uniju i Zapadni Balkan.

Potvrdio je da takve i slične kampanje često za cilj imaju označavanje novinara za naredne napade.

– Kao što znate Reporteri bez granica pomno prate suđenje u vezi sa ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. On je takođe bio optuživan za veze sa mafijom, pre nego što je ubijen  – upozorio je Salaj.

Brojke, podseća Gulnoza Said, koordinatorka CPJ-a za Evropu i centralnu Aziju kaže da je u Srbiji sve veći broj sličnih slučajeva koji ohrabruju počinioce da fizički napadaju novinare.

Izvor: NUNS

Foto: KRIK/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *