четвртак, 18 јула

Udruženje žena „Lav“ pomaže siromašnima u Pirotskom okrugu

Udruženje žena „Lav“ pomaže siromašnima u Pirotskom okrugu

Udruženje žena “Lav” u poslednje četiri godine, uz podršku brojnih donatora, samostalno ili u partnerstvu, realizuje brojne projekte koji se bave položajem socijalno ugroženih lica na području Pirotskog okruga.

Inicijativa “Otvorena vrata Pirot” koju je pokrenulo ovo udruženje postoji skoro pet godina i želja im je da najugroženiji najpre postanu vidljivi za zajednicu, a da se potom javnim zagovaranjem izbore da dobiju mesto koje zaslužuju u strateškim dokumentima.

Istraživanja koja su sproveli pokazala su im da lica, koja sistem socijalne zaštite prepoznaje i koja imaju kakvu takvu podršku države, žive u veoma teškom položaju, ali da ima i mnogo onih koji su “nevidljivi” za društvo i koji zbog komplikovane administrativne procedure ili nedorečenih zakona nisu u mogućnosti da ostvare osnovna ljudska prava, kaže jedna od članica inicijative Snežana Manić.

Foto: Otvorena vrata Pirot

– Ciljevi inicijative su da agresivnom medijskom kampanjom kao i u direktnim kontaktima sa Piroćancima ali i šire, stanovnicima Pirotskog okruga podignemo svest o  postojanju velikog broja lica u stanju socijalne potrebe među kojima ima mnogo onih koji žive ispod svake granice siromaštva – dodaje Manićeva.

U prva dva meseca formirali su mrežu podrške koju čini desetak uglednih Piroćanaca, koji će, kako navodi Manićeva, svojim imenom i delom pomoći u promociji projekta i ostvarenju zacrtanih ciljeva.

– Iznajmili smo prostor koji je otvoren za sve, kako ljude koji su u stanju socijalne potrebe tako i za one koji imaju želju i volju da se priključe ovoj inicijativi. Završeno je idejno rešenje za flajer i promo material, očekujemo odobrenje i ovih dana sve ide u štampu. Ako sve bude išlo po planu za nekih desetak dana bismo mogle da krenemo sa uličnim akcijama. Imale smo preliminarne sastanke sa predstavnicima relevantnih institucija i lokalne samouprave, medija i drugih NVO, i načelno smo dogovorili zajednički doprinos u realizaciji inicijative. Predstoje nam gostovanja u medijima, snimanje reportaža koje će biti emitovane na regionalnoj TV Pirot i javna tribina – ističe Manićeva.

Udruženje žena “Lav” otvorilo je širom vrata za sva pitanja, predloge i sugestije, kako od strane socijalno ugroženih gradjana tako i od ostatka populacije.

– Brojni projekti koje smo realizovali u poslednjih pet godina doprineli su da nas lokalna samouprava prepozna kao partnere, odnosno članove radne grupe za unapređenje društvenih delatnosti. Očekujemo da će rezultati ove saradnje doprineti unapređenju procesa donošenja odluka i razvoja javnih politika u gradu Pirotu” – ističe.

Foto: Otvorena vrata Pirot

Pored osam stalnih i aktivnih članica Udruženja žena “Lav” i desetak volonterki, članovi inicijative su i potpisnici mreže podrške, predstavnici institucija socijalne zaštite, Udruženja mentalno nedovoljno razvijenih lica, novinari, kao i svi Piroćanci koje će javnom kampanjom animirati da se svi priključezajedničkoj borbi za bolji položaj ranjivih kategorija stanovništva.

– Ova inicijativa značajna je pre svega za najsiromašniji deo populacije jer ćemo javnom kampanjom učiniti da budu vidljiviji u društvu i doprineti da ostvare neka svoja prava. Za protekla dva meseca, koliko traje projekat, već smo mapirali neke osnovne probleme sa kojima se suočavaju marginalizovane grupe, a za koje u postojećim strateškim dokumentima grada do sada nije postojalo rešenje. Budući da su članice udruženja do sada uspešno realizovale brojne akcije u gradu i da smo stekle kredibilitet, grad nas je prepoznao kao partnere u borbi za unapređenje društvenih delatnosti – kaže Manićeva.

U toku je izrada Nacrta strategije socijalnog razvoja grada Pirota, koju je inicijativa inicirala javnim zagovaranjem kroz projekat “Zajedno do cilja”, tako da će aktivnim učešćem u radnoj grupi i konstruktivnim predlozima doprineti da se sve marginalizovane grupe obuhvate ovim dokumentom.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *