субота, 20 јула

REM odlučio: Rijaliti programi ostaju u dnevnom terminu

REM odlučio: Rijaliti programi ostaju u dnevnom terminu

Članovi Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nisu usvojili nacrt pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prešli u noćni termin.

Umesto toga usvojena je odluka da službe regulatora urade nadzor nad takvom vrstom programa koji se trenutno prikazuju i da može da se uvede cenzura.

Članica Saveta REM-a Aleksandra Janković rekla je da u potpunosti „podržava zaključak pravne službe REM-a i dodala da bi „donošenjem pravilnika o ograničenju emitovanja rijalitija bez zakonske osnove i obrazloženja koje bi moralo da se zasniva na detaljnoj analizi“ upali u pravne probleme, prenosi Beta.

Ona je rekla da obrazloženje mora da bude zasnivano „na činjenicama, a ne ličnim afinitetima ili animozitetima“.

Sa takvim predlogom bio je saglasan još jedan član saveta REM-a,  Radoje Кujović. On je rekao da se time ne gubi na vremenu u regulisanju ovakvog programa.

„Pravilnici koji regulišu tu oblast postoje. Unapred davanja primata predlogu za koji je glasalo pet članova Saveta REM-a nije potpuno sagledavanje ove materije“, rekao je on.

Zamenik predsednika Saveta REM-a Goran Petrović rekao je da postoje pravne prepreke za usvajanje pravilnika prema kojem bi rijaliti programi prisilnog okruženja bili vremenski ograničeni.

Nacrt pravilnika treba da bude prosleđen Ministarstvu kulture i informisanja na mišljenje, što bi prema navodima članova Saveta trebalo da bude korak unapred.

Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović ocenio je da je REM ovakvom odlukom prekršio svoju prethodnu odluku i da je nastavio sa kršenjem zakona.

„Ni pored napora novih članova REM-a očigledno postoji jasan otpor da REM počne sa delovanjem u skladu sa zakonom. Promene u REM-u nemoguće su dok se ne zamene stari članovi koji su godinama kršili zakon“, ocenio je Manojlović.

Prema njegovim rečima, UZUS će sa studentima iz Tima „Kreni-Promeni“ i „Srbijom u pokretu“ insistirati da Narodna skupština usvoji zakonski predlog koji je putem narodne inicijative podržalo 42.852 građana.

„Čini se da je REM nemoguće otrgnuti van kontrole i uticaja onih koji zakon krše i pored napora nekih novoizabranih članova“, ocenio je Manojlović i dodao da proces usvajanja zakonskog predloga „trenutno koči Ministarstvo kulture koje nije dalo mišljenje na predlog zakona“.

On je rekao da je reč o protivustavnoj kolaboraciji unutar državnih insititucija, ljudi koji opstruiraju primene zakona i Ustava.

„U slučaju daljeg blokiranja odlučivanja podnećemo ustavnu žalbu Ustavnom sudu“, najavio je Manojlović.

Izvor: Insajder.net

Foto: REM/Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *