понедељак, 27 маја

Savremeni cirkus na sceni Bitef teatra

Savremeni cirkus na sceni Bitef teatra

Mladi umetnici i trupe iz Španije, Francuske i Švedske, gostovaće u beogradskom Bitef teatru 24. aprila od 19 sati, u organizaciji udruženja Cirkusfera. Oni će izvesti dva nesvakidašnja nastupa.   

“Olga” analognicirkus, koji čine artisti iz Španije i Francuske izvešće tačku “Duga igra”.

– Duga igra  je vizuelni i akustični podzemni svet skriven iza maske svakodnevnice, portal za beg kroz koji prolaze naši snovi i strahovi. Milenijumski hram u kojem možemo proslaviti grešku i otvoriti prostor ljudske krhkosti. Žice, softver, cipele sa visokim potpeticama i brada. Tela se naprežu pod igrom  svetlosti i zvuka, političkim govorima, mobilnim telefonima i pop ikonama. Uoči apokalipse, Duga igra istovremeno odaje počast i kritikuje generaciju novog milenijuma – navodi se u saopštenju.

Zatim će biti izvedne nastup pod nazivom “Između mene i teškog mesta” cirkuskog umetnika Huga Bergmana iz Švedske.

Foto: Cirkus/Promo

-Naslov projekta “Između mene i teškog mesta” potiče od engleske izreke “između kamena i teškog mesta” koja opisuje stanje nedoumice, teškog izbora. Takođe opisuje i “teško mesto” kao komplikovanu situaciju. Ova predstava odaje počast prirodi u njenom primitivnom obliku. Hugo Bergman nas vodi kroz sirov, hladan i bezvremenski svet, istražujući “senzaciju prirode“ kao i osećaj samoće, bespomoćnosti i ogoljenosti koje donosi. Svojim umetničkim rečnikom, inspirisan jednostvanim i malim stvarima, Hugo Bergman na sceni deli svoje viđenje savremenog cirkusa – piše u saopštenju Bitef teatra.

Gostovanje ovih cirkuskih umetnika podržano je od Circusnext platforme razvoja i promocije savremenog cirkusa u Evropi, Ministarstva kulture i Francuskog instituta u Srbiji.

Foto/Cover: “Između mene i teškog mesta”/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *