уторак, 23 априла

„Zaceli me“ na FAF-u: Priča o seksualnom nasilju

„Zaceli me“ na FAF-u: Priča o seksualnom nasilju

Dokumentarni film rediteljke i glumice Danijele Štajnfeld „Zaceli me“ juče je, na ovogodišnjem 26. Festivalu autorskog filma, imao specijalnu projekciju u Kombank Dvorani.


„Zaceli me“ prikazuje intimna svedočenja žrtava i počinilaca seksualnog nasilja sa originalnim materijalom, snimljenim tokom istraživanja procesa prevazilaženja seksualne traume.

Autorka, koja je u prošlosti pretrpela seksualni napad, motivisana svojim iskustvom hrabro otvara dijalog o reperkusijama koje zlostavljanje i seksualni čin pod prinudom mogu ostaviti na čoveka.

„Zaceli me“ prikazan je ove godine na Sarajevo Film Festivalu i Festivalu evropskog filma Palić.

Danijela Štajnfeld je naša rediteljka i glumica, koja je nakon diplomiranja na Fakultetu dramskih umetnosti ubrzo postigla kritički i komercijalni uspeh kao glumica na filmu, televiziji i u pozorištu. Njen kratki film „Rupa“ iz 2015. godine, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu novih filmskih stvaralaca u Njujorku. „Zaceli me“ predstavlja posebno važan projekat za Danijelu, u kom se ona oslanja na svoje lično iskustvo s nadom da inspiriše društvene promene.

Faf je ovu snažnu tematsku odrednicu, inspirisanu Danijelinim ostvarenjem, ove godine obuhvatio kroz programsku celinu „Zlostavljanje na filmu“.

Pored filma „Zaceli me“, u fokusu ovog programa, publika ima priliku da pogleda „Devičanski izvor“ (Ingmar Bergman), „Mušet“ (Robert Breson), „Horoskop“ (Boro Drašković), „Silovanje“ (Džo Salcman), „Loš spoj“ (Nikolas Roeg), „Profesorka klavira“ (Majkl Haneke) i „Život među zvezdama“ (Kler Denis).

Sledeća projekcija filma „Zaceli me“ biće u petak, 11. decembra, s početkom u 12 i 30 časova u Dvorani Kulturnog Centra.

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *