субота, 20 јула

100 dana Vlade i godine nade

100 dana Vlade i godine nade

Iskreno da vam priznam nisam mogao juče da gledam-slušam referat o tome šta je Vlada Srbije uradila u proteklih 100 dana od kada je formirana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pričao i pričao o uspesima Vlade kao da je on premijer, a znamo da nije. Bila je tu i Ana Brnabić, zvanična premijerka.

Čuli smo od nje da „Srbija beleži nezabeležen uspeh“ i taj uspeh je svakako nezabeležen. Nekako u to vreme dok su njih dvoje pričali u Palati Srbije, u drugom delu grada stadioni Partizana i Crvene Zvezde bili su pod policijskom opsadom. Sprovedena je akcija MUP-a i BIA po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, u akciji MUP i BIA, i uhapšen je Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, zajedno sa još 18 članova organizovane kriminalne grupe. Kako je portal N1 preneo, svima je određeno zadržavanje do 48 sati. Ta kriminalna grupa osumnjičena je za nekoliko otmica za koje se sumnja da su se završile ubistvima, kao i za trgovinu drogom.

Foto: Aleksandar Vučić/Ana Brnabić/Youtube/Screenshot

Ova akcija je imala odličan tajming a Aleksandar Vulin (bez „ić“) ministar policije dobio je javnu pohvalu od predsednika Srbije za ovu akciju i rekao kako neće dozvoliti da se opet formira neki kriminalni klan u Srbiji. Sve je to lepo čuti, i hajde da mu verujemo na reč.

Ova Vlada Srbije se ne razlikuje znatno od prošlih, jer je čine ljudi iz vladajuće stranke i oni koji kao u njoj nisu, ali je podržavaju, onako ekspertski. U našim malim životima ništa se značajno nije promenilo, osim što smo dobili nova poskupljenja i vakcine protiv Kovida-19. Dobili su ih i stranci, i to pre nas, jer je naša Vlada uviđajna i brine i o strancima, čini se više nego o nama. Pitam se kako smo to od prioritetnih u svojoj državi stavljeni u red na čekanju, te vakcinu dobijaju građani iz drugih država. Da se razumemo, nemam ništa protiv, ali valjda se prvo zbrinu domaći, pa potom ostali. Ne znam da li ovo ulazi u 100 dana  rada Vlade, ali znam da će imati čime da se hvale pred vanredne parlamentarne i redovne predsedničke izbore koji su najavljeni za april 2022.

Foto: Instagram/Screenshot

Do tada, opozicija spava. Oglase se oni povremeno sa nekom idejom o dijalogu sa vlašću ali sve je to deklarativno, kao i naš put ka Evropskoj uniji. Vlada će u svojoj kampanji imati čime da se hvali. Vučić će nam pričati kako su vakcinisali celo stanovništvo i strance, kako su pokrenuli izgradnju metroa, kako su dali pomoć građanima od 60 tojest 110 evra – zavisi u kojoj ste grupi (ne znam da li stranci mogu da se prijave za ovaj poklon), kako su podigli spomenik Stefanu Nemanji od 23 metra, kao su izgradili kovid bolnice, puteve, fabrike, suočili se sa kriminalnom grupom i sprečili formiranja klana, kako je predsednik Srbije upisao studije za trenera košarke i kako je tamo najboji ikada… Biće tu još mesta za samopohvale.

Kako god bilo mi smo tu gde smo, ni na Istok ni na Zapad, ali ova Vlada Srbije bi volela da bude i tamo i onamo i ovde. Nezadovoljnih građana uvek ima, podela takođe, ali ovo je Srbija, pa svako tera na svoju vodenicu, dok mnogi ostaju žedni. I gladni.

Foto: Aleksandar Vučić/Instagram

2 komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *