субота, 20 јула

Avenija Jelisejskih polja postaće „izvanredna bašta“ do 2024. godine

Avenija Jelisejskih polja  postaće „izvanredna bašta“ do 2024. godine

Francuska je predstavila plan transformacije Jelisejskih polja u Parizu kroz projekat vredan 250 miliona evra. Projekat bi trebalo da bude realizovan do 2024. godine, kada će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara, piše portal Euractiv.rs.

Gradske vlasti najavile su da će na Jelisejskim poljima biti preuređen Trg Konkord uoči Olimpijade u Parizu 2024, a da će zatim cela avenija biti pretvorena u „izvanrednu baštu“.

Avenija Jelisejskih polja (Avenue des Champs-Élysées), najprestižnija i najšira avenija u Parizu, dugačka je dva kilometra i nalazi se u 8. arondismanu, u severozapadnom Parizu. Prostire se od Trga Konkord na istoku, do Trga Šarla de Gola na zapadu, gde se nalazi Trijumfalna kapija.

Foto: Pixabay.com

Prema projektu, prostor za automobile će biti prepolovljen a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9 km.

Odbor Jelisejskih polja ocenio je da je odluka grada Pariza konkretizacija projekta koji je u leto 2018. godine pokrenulo to udruženje koje okuplja kulturne i ekonomske aktere čuvene pariske avenije.

Misiju o budućem izgledu avenije odbor je poverio agenciji PCA-Stream, a projekat je predstavila gradonačelnica An Idalgo u februaru 2019. godine.

Foto: Pixabay.com

U odlučivanje je bio uključen i veliki broj građana Pariza – skoro 100.000 stanovnika arondismana kojem pripadaju Jelisejska polja, uz podršku Make.org.

Projekat je aktuelan, budući da su epidemija i kriza Kovid-19 stvorile veću potrebu za prirodom među urbanim stanovništvom, prenose francuski mediji koji su objavili obrazloženje projekta.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *