субота, 20 јула

BiEPAG: Pritisak na birače najveća prepreka za fer izbore

BiEPAG: Pritisak na birače najveća prepreka za fer izbore

Nova  analiza  Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG) pokazala je da građani Zapadnog Balkana pritisak na birače smatraju najvećom preprekom za fer izbore.Takođe se navodi da opoziciju, iako su razočarani vlašću, uglavnom ne vide kao kredibilnu alternativu, a bojkot generalno ne podržavaju.  

Ipak, u tekstu piše da su nedavni izbori u regionu pokazali da su promene moguće, čak i pod neravnopravnim uslovima koji se odnose na slabo izborno zakonodavstvo, zloupotrebu javnih resursa u izborne svrhe, veću zastupljenosti vladajućih partija u medijima u vlasništvu države ili povezanih s njom.

Ishod izbora u Crnoj Gori, piše u analizi, pokazao je da se vlast može smeniti na izborima i sada tako misli 80 odsto građana te zemlje.

Ipak, u regionu je udeo građana koji percipiraju izbore kao instrument promene manji – 56 odsto na Kosovu, 46 procenata u Severnoj Makedoniji, 43 odsto u BiH i samo 38 procenata u Albaniji.

Istovremeno se najvećom preprekom slobodnim i fer izborima smatra pritisak na glasače, npa primer putem obećanja ili pretnji u vezi s političkim zapošljavanjem.

U analizi se navodi da je to pitanje manje izraženo u Albaniji i Srbiji, gde 21 odnosno 27 odsto ispitanika u poređenju sa 43 procenata u Crnoj Gori, navodi da pritisak na glasače predstavlja problem.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Izbori /Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *