уторак, 23 априла

“Bogovi su pali na teme” u Bocvani

“Bogovi su pali na teme” u Bocvani

Ove nedelje vodimo vas u Bocvanu kontinentalnu zemlju na jugu Afrike, pretežno ravničarske u kojoj nema mnogo planina koje prelaze visinu od 1000 metara. 

Glavni grad Bocvane je Gaborone koji leži između brda Kgale i Udi a deli ga reka Notven.

Foto: Gaborone/Instagram

Bocvana je poznata po delti reke Okavango, koja čini najveću svetsku deltu u unutrašnjosti zemlje. Oko nje se protežu močvare i povremeno jezero Ngami.

Jednim svojim delom preko Bocvane se prostire pustinja Kalahari.

Foto: Kalahari/Instagram

Močvara Okavango je delta istoimene reke u pustinji Kalahari, sezonska je stvara se u martu, u sezoni monsunskih kisa. Isparavanjem vode nastaju slana ostrva, od kojih je najveće Poglavičino a između rukavaca nalaze se šume papirusa i savane. Bogata je životinjskim svetom: lavovi, gepardi, nilski konji, zebre, krokodili, rode, ibisi, zdralovi koji se nalaze u delu Nacionalnog parka Moremi.

Foto: Nacionalni parkovi/Instagram

Najviša planina Bocvane je Tsodilo hils, stena koja se izdiže nad pustinjom Kalahari 1489 metara i zajedno sa celim područjem je pod zaštitom Uneska.

Glavna reka Bocvane je Limpopo, jedna od retkih stalnih vodotokova koja nastaje u Južnoj Africi od izvorišnih krakova Mariko i Krokodajl a završava svoj tok dug 1750 kilometara u Indijskom okeanu na obalama Mozambika.

Foto: Limpopo/Instagram

Skoro trećinu teritorije Bocvane obuhvataju nacionalni parkovi i rezervati prirode u kojima žive lavovi, leopardi, hijene, žirafe, antilope. Zbog toga je popularna kao safari destinacija gde su posebno važni rezervati Morem u delti Okavanga i Nacionalni park Čobe.

Duga sušna razdoblja isušuju zemlju pa je tako u Bocvani nastala velika depresija sa naslagama soli i minerala Makgadikgadi.

Foto: Makgadikgadi/Instagram

Kultni film „Bogovi su pali na teme“ iz 1980. godine snimljen je u pustinji Kalahari u Bocvani i prikazuje život Bušmana koji se prvi put susreću sa civilizacijom.

Foto/Cover: Bušmani/Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *