четвртак, 18 јула

CFSP: Svaka šesta vest sa naslovnica u srpskoj štampi lažna

CFSP: Svaka šesta vest sa naslovnica u srpskoj štampi lažna

Istraživanje „Spoljnopolitičke posledice Kovid-19 krize po Srbiju”, koje je sproveo Savet za strateške politike (CFSP) uz podršku ambasade SAD, pokazalo je da je na naslovnim stranama srpskih dnevnika gotovo svaki šesti naslov objavljen tokom 2020. godine bio je lažna vest.

Euractiv.rs prenosi da je istraživanje pokazalo da su na naslovnim stranama kao glavna tema najzastupljenije bile vesti vezane za korona virus – ukupno 26,9% i dnevna politika – 17,5%, a od velikih spoljnopolitičkih partnera najzastupljenije su bile SAD (170 puta), Rusija (84 puta) i EU (50 puta).

Cilj istraživanja bila je analiza načina na koji su tokom prošle godine na naslovnim stranama domaće štampe predstavljani sa jedne strane zapadni partneri Srbije (SAD, EU i NATO) a sa druge Kina i Rusija.

Analizom su obuhvaćene 2.673 naslovne strane pet dnevnih novina  (Večernje novosti, Danas, Blic, Kurir, Politika, Informer, Alo i Srpski telegraf) od 1. januara do 31. decembra 2020.

Od ukupno 2.673 glavne teme, lažne vesti čine 16,8%.

Srazmerno ukupnom broju najviše lažnih vesti na naslovnim stranama srpske štampe objavljeno je o Zapadu i NATO, a najmanje o EU i Kini.  Najnegativnije se izveštavalo o Zapadu uopšteno i o NATO, a najpozitivnije o Rusiji i Kini.

Od ukupno 463 naslova koji su tokom prošle godine na prvim stranama bile posvećene SAD, 28,7% bile su lažne vesti. Više od polovine – 51,1% vesti o SAD imalo je neutralnu konotaciju, 29,3% bilo je pozitivne konotacije, dok je najmanji procenat naslova imao negativnu konotaciju – 19,6%.

Gotovo polovina naslova o SAD – 46,9% bili su senzacionalistički.

Ruska Federacija tokom 2020. na naslovnim stranama u dnevnoj štampi u Srbiji našla se ukupno 209 puta. U dve trećine slučajeva o Rusiji se u izveštavalo pozitivno – 66% naslova, a negativnih naslova bilo je 8,1%.

Lažne vesti čine 24,4% od ukupnog broja naslova povezanih sa Rusijom, a elementi senzacionalizma uočeni su u 48,3% vesti.

EU je prošle godine posvećeno 200 tekstova na naslovnim stranama srpske štampe, a svaka peta vest (20%) bila je lažna.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Cenzolovka/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *