субота, 20 јула

„Dedina garaža“ organizuje kreativne radionice za decu sa poteškoćama u razvoju

„Dedina garaža“ organizuje kreativne radionice za decu sa poteškoćama u razvoju

Kako bi i deca sa poteškoćama u razvoju mogla da naprave svoje igračke i time vežbaju motoričke sposobnosti, proteklog vikenda su za njih “Dedina garaža” i udruženje “Sovuljak” iz Niša organizovali radionicu.

Iz “Garaže” navode da je važno da deca budu kreativna i stvaraju, jer na taj način oslobađaju sebe i pravilno se razvijaju.

Dedina garaža nastavlja da na kreativan način budi stvaralaštvo u mališanima. Ovog puta su osmislili radionicu gde su deca, kojoj je to potrebno, dodatno razvijala svoje motoričke sposobnosti praveći delove i spajajući ih u igračku. U pomoć im je priteklo udruženje “Sovuljak”, koje se prevashodno bavi rehabilitacijom i pružanjem pomoći deci sa poteškoćama u razvoju.

Foto: MRCN

– Mi smo za tu priliku dizajnirali jednu specijalnu igračku gde će deca uz pomoć nas i roditelja sastaviti taj komplet, a kasnije će imati jednu igračku uz koju će moći da vežbaju svoju motoriku – kaže Nina Spasić iz Dedine garaže.

Kako kaže, veoma je bitno da se deci pruži osećaj radosti, jer oni kroz stvaranje oslobađaju sebe, jačaju i time doprinose da njihov svet bude veseliji. Na ovaj način, osim što upoznaju sebe, upoznaju i druge oko sebe.

– Dakle, time što zajednički rade, stvaraju osnovu da zajednički žive, poštuju i uvažavaju različitost, da bolje razumeju i druge i sebe, i time se doprinosi da među decom ne postoji agresivnost – ističe Spasićeva.

Foto: MRCN

Nina i ekipa iz “Dedine garaže” ranije su materijal za delove igračaka tražili i sklapali u prirodi i igraonicama. Ipak, kako je sve veći broj dece zainteresovan za ove kreativne majstorije, odlučili su da pronađu prostor u kom će biti dovoljno prostora za sve i koji će ličiti na pravu radionicu.

– U sklopu projekta podržanog od strane EU adaptirali smo prostor – garažu u kojoj ćemo deci moći da pružimo češće naše programe, da ošmišljavamo radionice, da sami stvaraju svoja dela i da iz naše garaže odu bogatiji za neku veštinu.

U planu je da se u narednom periodu igraonice u “Garaži” – takozvane garažaonice, i na novoj adresi u Kovanlučkoj 50 održavaju vikendom. Kako bi ovaj prostor opremili po meri dece, “Dedina garaža” konkurisala je preko sajta promeni.rs. Zahvaljujući Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju su, kažu, uspeli da obnove stolice i materijale neophodne za rad u garaži.

Foto: MRCN

– Bila je specifična pomoć, jer smo naišli na razumevanje problematike i čime se bavimo. Oni su osetili čime možemo da doprinesemo društvenoj zajednici i naša saradnja je proistekla iz njihvog osećaja – dodaje Spasićeva.

Novi prostor dao je i nove mogućnosti – u “Dedinoj garaži” sada ima mesta za sve kreativce i male stvaraoce. U narednom periodu njihovi gosti biće niški osnovci.

– U okviru nastave u osnovnim školama postoji predmet koji se naziva projektna nastava gde bi deca trebala da imaju proces stvaranja, sve ono što ih očekuje tokom izrade. Zato smo pozvali škole sa Palilule i šire da jedan čas projektne nastave održe u našoj radionici. Pravili bismo sa njima i učiteljicama drvenu društvenu igru gde bi oni učestvovali u osmišljavanju i izradi. To bi onda bio poklon njihovim školama, što bi mogli dalje da igraju sa drugarima – dodaje Spasićeva.

Foto: MRCN

Spasićeva dodaje da im je digitalni svet uskratio da osete moć svojih ruku, jer rad rukama uspostavlja veoma važne neuronske veze u mozgu deteta. Tako ono razvija svoje potencijale.

– Ono što dete mora da oseti jeste koliko je moćno, da nije jedan konzument i potrošač, već da je kreator i stvaralac, da je korisnik isto koliko i stvoritelj. To je nešto što se danas potiskuje i deca ulaze u neku fazu mirnog, gde nemaju aktivnost i gde su previše pasivna – objašnjava.

Inače “Dedina garaža” već šest godina kroz majstorije, igru i stvaralaštvo kod najmlađih budi prirodnu radoznalost. To su sve stvari koje njima, kako kažu, pomažu da život doživljavaju celovitije i da budu srećniji.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto/Cover: MRCN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *