субота, 20 јула

Dimitrije Andrejić: „Reizbor Trampa bio bi ’manje zlo’ za Srbiju“

Dimitrije Andrejić: „Reizbor Trampa bio bi ’manje zlo’ za Srbiju“

Izbori u Sjedinjenim Američkim Državama ulaze u sam finiš i u sredu ćemo znati  da li će Donald Tramp dobiti poverenje građana za još četiri godine na čelu države ili će to mesto pripasti Džozefu Bajdenu, koji bi tako postao 46. po redu predsednik Amerike.

Prognoze rezultata tokom čitavog izbornog procesa okrenute su Džozefu Bajdenu bivšem potpredsedniku SAD-a. Međutim treba podsetiti da je slična situacija bila i na prošlim izborima kada su sve prognoze bile da će se u Belu kuću useliti Hilari Klinton. Ipak, ona je na kraju izgubila izbornu trku.

Bez sumnje je da će se posledice reizbora Donalda Trampa ili sa druge strane izbora Džozefa Bajdena odraziti na svaki segment politike SAD-a uzimajući u obzir i odnos njen odnos prema Srbiji.

Politika oba predsednička kandidata suprotna je srpskim nacionalnim interesima i sa tog stanovišta ni Donald Tramp ni Džozef Bajden ne mogu predstavljati „poželjnog predsednika“, barem kada govorimo o njihovom percipiranju srpskih nacionalnih interesa i iz ugla države Srbije.

Kada govorimo o politici predsedničkog kandidata demokrata, Džozefa Bajdena, ona se bez bilo kakvog problema može razumeti kao čista suprotnost srpske politike. Džozef Bajden se oglašavao i iznosio svoje stavove o ratu Bosni i Hercegovini, NATO agresiji, Kosovu i Metohiji, a ti stavovi gledano iz ugla srpske države ni malo nisu bili afirmativni. Osim toga što je bio jedan od istaknutijih glasnogovornika NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, Bajden je često isticao genocidnu nameru Srbije u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, koja naravno nije postojala.

Politika kandidata demokrata povodom kosovskog problema je jasna i nedvosmislena, Džozef  Bajden takozvano Kosovo smatra državom, sa punim suverenitetom i teritorijalnim integritetom što se potvrđuje dokument „Vizija Džoa Bajdena u pogledu odnosa Sjedinjenih Američkih Država sa Albanijom i Kosovom“. Uzimajući u obzir sve navedeno, jasno je zašto Donald Tramp kod Srba uživa veću podršku u odnosu na Džozefa Bajdena.

Administracija aktuelnog predsednika Donalda Trampa ipak je napravila svojevrsni zaokret po pitanju kosovskog problema. Naime, poznato je da je Amerika jedna od prvih država koja je priznala tzv. Kosovo, i podržala nemogućnost korekcije granica tzv Kosova. Sa tim u vezi, plan podele teritorija između Republike Srbije i tzv. Kosova svakako predstavlja korak napred u razumevanju srpskih nacionalnih interesa, a koje dolazi sa strane administracije Donalda Trampa. Naravno podvukao bih još jednom da je i ovakvo rešenje kosovskog problema apsolutno neprihvatljivo iz ugla Republike Srbije, kao i svako drugo rešenje koje je u suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije i rezolucijom 1244 SB UN.

Izbor predsednika Sjedinjenih Američkih Država u određenoj meri uticaće na pitanja od suštinske važnosti po Republiku Srbiju, a razlike koje po tom pitanju postoje između kandidata demokrata i kandidata republikanaca jesu zanemarljive.

Sigurno je da će SAD održati kontinuitet kosovske politike koja je nepovoljna po Republiku Srbiju i po njene nacionalne interese, ali ipak reizbor predsednika Donalda Trampa percipiram kao „manje zlo“ po Srbiju.

Tekstovi objavljeni u rubrici “Glas mladih –  “MAAT A.S.”” predstavljaju stavove autora   i ne mogu se smatrati stavom Media Start Info portala.

Foto: Donald Tramp/Džozef Bajden/Debata/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *