субота, 20 јула

„Efekat leptira“ kao znak velikih promena

„Efekat leptira“ kao znak velikih promena

U kratkoj priči Reja Bredberija iz 1952. godine Zvuk grmljavine, opisana je bliska budućnost u kojoj je moguće turistički putovati kroz vreme.

Grupa turista se vraća sa putovanja u kome je posetila period kasne krede i zatiču svet svog vremena naizgled nepromenjen. Ipak, ispostavlja se da je jezik koji se govori neobično modifikovan kao i da je došlo do promene na političkoj sceni gde su vlast i opozicija zamenile mesta. Glavni junak priče nalazi uzrok ove promene na đonu svoje cipele kada primeti da je dok je bio u prošlosti dalekoj 66 miliona godina slučajno zgazio leptira.

Sticajem okolnosti pojava kada male promene početnih stanja izazivaju velike promene krajnjeg stanja sistema dobila je ime efekat leptira.

Pionir teorije haosa koja se bavi ovim fenomenima, Edvard Lorenc je 1961. godine baveći se vremenskom prognozom primetio da gotovo neprimetne promene u početnim uslovima dovode do razlika koje u sledećih nekoliko dana mogu izazvati potpuno drugačije vremenske prilike. U svojim prvim izlaganjim objašnjavao je da lepet krila galeba može dovesti do drastičnih atmosferskih promena ali je kasnije prisvojio romantičniju verziju koja slikovito kaže da leptir lepetom svojih krila može izazvati uragan na drugoj strani sveta.

Kada je Lorenc predstavio u faznom prostoru promene stanja haotičnih sistema dobio je da grafici, opet sasvim slučajno, neodoljivo podsećaju na leptirova krila.

Foto: Lorencov čudesni atraktor

Izvor: Paralaksa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *