субота, 20 јула

Kina: Zemlja pandi, čuda prirode i arhitekture

Kina: Zemlja pandi, čuda prirode i arhitekture

Kina je treća po površini i najmnogoljudnija zemlja sveta koja se nalazi u istočnoj Aziji.

Najveći grad Kine je Šangaj, sa najvećom lukom na svetu, koji se nalazi na ušću reke Huangpu u Jangce, neposredno uz obalu Tihog okeana. Glavni grad Kine je Peking, koji se nalazi na rubu Severnokineske visoravni na rekama Junding i Čaobai. Granica između Kine i Mongolije je jedna od najneobičnijih granica sveta.

Foto: Instagram/Peking

Na teritoriji Kine nalaze se Himalaji, najviši planinski masiv na Zemlji koji je nastao prilikom podvlačenja indijske litosferne ploče pod evroazijsku zahvaljujući čemu su se stvorili nabrani planinski vrhovi.

Foto: Instagram/Himalaji

U Kini se najvećim svojim delom nalazi Tibet – najviša visoravan na planeti, koja zbog visine od 4900 metara nosi naziv Krov sveta.

Najviši vrh Kine i sveta je Mont Everest, visok 8848 metara, koji se nalazi na kinesko-nepalskoj granici.

Foto: Instagram/Jangcengjang

Najduža kineska i azijska reka je Jangcekjang, duga 6380 kilometara koja izvire na Tibetu, na planini Tagla, nakon toka teče kroz ogromne klisure, najveće na planeti i uliva se u Istočno kinesko more kod Šangaja preko ušća koje je široko 20 kilometara.

Najveće jezero Kine je Dongting Hu, koje se nalazi oko donjeg toka reke Jancenkjang.

Foto: Instagram/Žuta planina

Jedna od svetih planina Kine Huang šan, u prevodu „Žuta planina“, najpoznatija je po svojim jedinstveno oblikovanim granitnim vrhovima, huangšanskim borovima i veličanstvenim oblacima iz kojih vire. Često je bila motiv tradicionalnog slikarstva i pesništva, pa je zbog toga poznata i kao „najlepša planina Kine“, upisana na Uneskov popis mesta svetske baštine u Aziji i Okeaniji, 1990. godine.

Na severu Kine nalaze se pustinje Gobi i Takla-makan, najveće pustinjske oblasti Azije.

Foto: Instagram/Gobi

Najgušće šume Kine nalaze se u oblasti Sečuan, gde žive pande, životinje koje su simbol ove zemlje.

Najveći festival ledenih figura na svetu održava se u Kini, u Harbinu. Najviši veštački vodopad na svetu nalazi se u Kini, visok je108 metara i pada sa zgrade Lebijan u Guijangu.

Foto: Instagram/Ledeni Harbin

U Kini se nalazi grad Makao na kanalima, koji zovu „Azijska Venecija“. Jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Kini je planina Tjenanmen u provinciji Hunan do čijeg vrha vodi kameni put i 999 stepenika, takozvane „stepenice do raja“, a na samom vrhu se nalazi čuveni budistički hram izgrađen u vreme dinastije Tang

Vijadukt Danjang-Kunsai u Kinije i najduži most na svetu, nalazi se na trasi brzih pruga Peking-Šangaj i dugačak je 164.800 km.

Foto: Instagram/Kineski zid

Kineski zid je najveća građevina na svetu i ujedno najduži zid i odbrambeni objekat na Zemlji. Proteže se od stepa srednje Azije i posle 8851 kilometra završava se u Žutom moru. Građevina je toliko grandiozna da se vidi sa Meseca.

Foto: Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *