субота, 20 јула

Filmovi nominovani za Oskara na 52. FEST-u

Filmovi nominovani za Oskara na 52. FEST-u

Među filmskim hitovima koje ne treba propustiti na 52. međunarodnom filmskom festivalu FEST, koji traje od 23. februara do 3. marta, nalaze se i filmovi koji na beogradski festival dolaze već ovenčani prestižnim nagradama, ali i oni koji su u trci za nagradu Američke filmske akademije.

Među brojnim ostvarenjima koja na FEST stižu sa priznanjima je “Bartonova akademija” (The Holdovers) Aleksandra Pejna, koja otvara festival. Film je nagrađen Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu u komediji ili mjuziklu, koju je poneo Pol Đamati, i za sporednu žensku ulogu, koja je pripala Devajn Džoj Rendolf. Prikazan je i na festivalima u Torontu, Londonu, Busanu, Talinu, Solunu, Torinu i Marakešu. “Bartonova akademija” ovogodišnji je kandidat za Oskara u nekoliko kategorija, među kojima su: najbolji film, glavna muška uloga, sporedna ženska uloga, originalni scenario, navodi se u saopštenju.

Bartonova akademija

Francuski film “Anatomija pada” Žistin Trije, koji se prikazuje u selekciji Gala Plus, ima nominaciju za Oskara za najbolju žensku ulogu za Sandru Hiler, ali i još četiri nominacije: najbolji film, režija, originalni scenario, montaža. Za ovaj film Trije je već ponela Zlatni globus za najbolji strani film i scenario u tandemu sa Arturom Hararijem. “Anatomija pada” ponela je i kansku “Zlatnu palmu”, te Evropsku filmsku nagradu za najbolji evropski film, režiju, glumicu (Sandra Hiler), scenario i montažu.

Ostvarenje Džona Glejzera “Zona interesa” iz programa Gala Plus ima pet nominacija za Oskara: za najbolji film, najbolji međunarodni film, režiju, adaptirani scenario i zvuk. Film je već nagrađen u Kanu Gran prijem, nagradom FIPRESCI kritike i Evropskom filmskom nagradom za najbolji zvuk. Ovj film ima tri nominacije za “Zlatni globus”, za najbolji film – dramu, najbolji strani film, muziku.

Anatomija pada

Italijansko-belgijsku koprodukciju “Ja kapetan”, reditelja Matea Garonea, gledamo u selekciji FEST Masters. Ovaj film nominovan je za Oskara u kategoriji najbolji međunarodni film i originalni scenario. Garoneu je, za ovaj film, u Veneciji pripala nagrada za najbolju režiju, a Sejdou Sar za najboljeg mladog glumca. U San Sebastijanu nagrada publike za najbolji evropski film pripala je baš ovom ostvarenju, a ima i dve EFA nagrade (najbolji evropski film, režija).

Dokumentarac “Četiri ćerke”, koprodukcija Francuske, Tunisa, Nemačke i Saudijske Arabije rediteljke Kauter Ben Hania, ima nominaciju za Oskara za najbolji dokumentarni film. Film prati život Olfe, Tunižanke i majke četiri ćerke i deo je selekcije Doku FEST. Film je poneo i nagradu “Zlatno oko” za najbolji dokumentarni film u Kanu, ali i specijalnu nagradu na festivalu u Čikagu i nagradu za najbolji dokumentarni film u Filadelfiji.

Zona interesa

Umetnik Hajao Mijazaki na FEST-u se predstavlja animiranim filmom “Dečak i čaplja” koji je nominovan za Oskara za najbolji animirani film. Ovo ostvarenje osvojilo je BAFTA nagradu za najbolji animirani film, Zlatni Globus za najbolji animirani film, kao i nagradu kritike Critics Choice Award 2024.

Kompletan program ovogodišnjeg FEST-a pogledajte na ovom linku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *