субота, 20 јула

Istraživanje: Tokom vanrednog stanja usled korona virusa Vučić dominirao u medijima

Istraživanje: Tokom vanrednog stanja usled korona virusa Vučić dominirao u medijima

Tokom vanrednog stanja usled pandemije korona virusa sloboda medija se dodatno pogoršala, pojedini novinari su hapšeni zbog pisanja i izveštavanja, a u medijskom smislu tokom vanrednog stanja apsolutno je dominirala jedna osoba, predsednik SrbijeAleksandar Vučić, objasnio je politikolog Boban Stojanović u svom istraživanju.

U okviru istraživanja je rađena analiza zastupljenosti aktera u medijima i odnos države prema novinarima tokom vanrednog stanja i generalno odnos prema građanima i informisanje građana tokom pandemije virusa korona. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi da li je vanredno stanje iskorišćeno od strane političke vlasti za „dalje urušavanje slobode medija u Srbiji”.

– Republika Srbija se ne može pohvaliti viskom slobodom medija, čak nasuprot. Nivo slobode medija u Srbiji je na jako niskom nivou. Svi međunarodni izveštaji ukazuju na velike probleme sa slobodom medija u Srbiji – navodi se u tekstu istraživanja.

Ocena „Fridom hausa” u izveštaju za Srbiju za 2019. godinu iznosila je 67 od 100, a tome je doprinelo 119 dokumentovanih incidenata koje je zabeležilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), kao i brojni napadi na novinare i nezavisne medije.

Najviše vremena tokom vanrednog stanja o pandemiji virusa korona u dnevnicima je posvetio TV Pink (69,55 sati), a najmanje TV Happy. (21,42 sata).

U pogledu zastupljenosti i tonaliteta izveštavanja o javnim institucijama, telima i državnim funkcionerima, Aleksandar Vučić bio je najzastupljeniji u dnevnicima televizija sa preko 18 sati, dok je predsednica Vlade, Ana Brnabić zabeležila prisutnost od samo 5 sati, navodi se u istraživanju.

Izvor: NUNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *