субота, 20 јула

Misteriozno otkriće arheologa kod Aranđelovca

Misteriozno otkriće arheologa kod Aranđelovca

Areholozi su pre 16 godina započeli istraživanja na nalazištu Dvorine kod Aranđelovca. Nameravali su da pronađu  ostatke kuće poslednjeg srpskog despota Pavla Bakića, međutim otkrili su ipak nešto drugo, impozantnije i misterioznije, prenosi portal National Geographic.

Naime, kako su rekli areholozi, kada su pronašli tesanik sa ostacima freskoslikarstva, ponadali su se da je u njegovoj blizi i crkva i nastavili su dalje da istražuju.

–  Došli smo do ogromne monumentalne građevine, veće čak i od Gračanice. Radi se o srednjovekovnoj crkvi koja je dugačka 27, a široka 14 metara, ukrašena živopisom velikih majstora, što je čini jednom od najvećih u tom dobu, ali je neverovatno da za nju nema nikakav pisani trag – rekao je   profesor Vladan Milivojević, kustos Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Zadužbina ovakvih dimenzija mogla je biti samo vladarska, pa se za sada pretpostavlja da pripada lozi Nemanjića i da ju je podigao car Dušan, sredinom 14. veka u doba najvećeg procvata svoje vladavine. Izgrađena je u srpsko-vizantisjkom stilu, ali njeno postojanje i dalje je obavijeno velom tajne.

Izvor: Nationalgeographic.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *