субота, 20 јула

„Nomadland“ najbolji film po mišljenju američkih kritičara u 2020.

„Nomadland“ najbolji film  po mišljenju američkih kritičara u 2020.

Američko Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je dramu „Nomadland“ rediteljke Kloe Žao najboljim filmom 2020. godine.

„Nomadland“ je, po izboru ovog udruženja osvojio nagradu za najbolju režiju, koju potpisuje Kloe Džao, i za najbolju glavnu žensku ulogu koju je odigrala oskarovka Frensis Mekdormand.

Ova filmska priča koja bi trebalo od proleća da se emituje i u domaćim bioskopima, govori o ženi koja gubi sve u velikoj krizi 2008. Zbog toga ona odlučuje da živi nomadskim životom, vozeći se svojim automobilom američkim zapadom nakon ekonomskog sloma maloga grada.

Nagrada za najboljeg glumca po mišljenju Udruženja pripala je Britancu Delroju Lindu (68), koji glumi vijetnamskog veterana u ratnoj drami Spajka Lija „Da 5 Bloods“.

Bugarska glumica Maria Bakalova (24) osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u nastavku filma „Borat“ Saše Barona Koena, a nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je 73-godišnjem američkom glumcu Polu Račiju za ulogu u drami „Sound of Metal“.

Dokumentarni film „Collective“ Rumuna Aleksandera Nanaua o strašnom požaru koji je izbio 2015. godine u noćnom klubu u Bukureštu, pri čemu su smrtno stradale desetine ljudi, Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasila je najboljim stranim filmom u 2020. godini.

Udruženje je 1966. osnovao Džo Morgenstern, sedište mu je u Njujorku, a čini je više od 60 najboljih filmskih kritičara iz raznih američkih listova i časopisa, među kojima su Njujorker, Los Anđeles tajms, Njujork tajms i Vol strit džurnal.

Foto: Frensis Mekdormand/Youtube/Screenshot

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *