понедељак, 27 маја

Nova metodologija proširenja EU još uvek čeka praktičnu primenu

Nova metodologija proširenja EU još uvek čeka praktičnu primenu

Nova metodologija proširenja Evropske unije trebalo bi da omogući dinamičniji i kredibilniji proces ali još nije sasvim jasno kako će sve izgledati u praksi i da li će doneti očekivane rezultate, piše portal Euractiv.rs.

U analizi „Nova metodologija proširenja EU, autori se pitaju da li je nova metodologija proširenja dovoljna da povuče Zapadni Balkan?“

U vreme kada EU nastoji da izađe snažnija iz krize zbog pandemija korona virusa, u oblasti proširenja se naizgled ne dešava mnogo toga – pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom nisu počeli a Srbija i Crna Gora niti idu napred, niti su još dobile smernice kako će dalje u sklopu nove metodologije proširenja EU.

U analizi urađenoj u sklopu mehanizma THINK BALKANS ukazuje se na izazove za Komisiju, Savet i zemlje u pregovaračkom procesu u primeni nove metodologije i daju preporuke sa ciljem da se vrati „transformativna moć pregovaračkog procesa i izbegne kompletna politizacija procesa pristupanja“.

U delu analize naslovljenom „Primena nove metodologije proširenja na Crnu Goru i Srbiju: Mnogo buke ni oko čega?“ navodi se da Crna Gora trenutno nastoji da ispuni 83 prelazna merila za pogljavlja 23 i 24 (45 za poglavlje 23 i 38 za poglavlje 24) a Srbija ukupno 98 prelaznih merila i to 48 za 23 i 50 za poglavlje 24.

Srbija i Crna Gora su, kako bi ispunila ta prelazna merila, pripremila akcione planove koje je odobrila Evropska komisija.

Komisija pak na raspolaganju ima klauzulu o ravnoteži koja joj omogućava da zemlji blokira otvaranje novih pregovaračkih poglavlja dok ne ostvari zadovoljavajući napredak sa reformama u poglavljima 23 i 24 (vladavina prava).

Dosadašnji pregovori pokazali su da je sprovođenje reformi i jačanje vladavine prava u tim zemljama bilo ograničeno i postavlja se pitanje da li nova metodologija može da omogući veći napredak.

Autori navode i da su Srbija i Crna Gora prihvatile novu metodologiju u leto 2020. ali da je Komisija tek u martu 2021. reagovala sa nekim najavama kako bi ona mogla da se primenjuje na dve zemlje koje već pregovaraju o članstvu u EU. Predstavljanje non pejpera o njenoj primeni ne očekuje se pre juna.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *