субота, 20 јула

Pandemija ugrožava studente u Sloveniji, dovodi ih i do suicidnih misli

Pandemija ugrožava studente u Sloveniji, dovodi ih i do suicidnih misli

Rezultati studije Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) u Sloveniji pokazali su da svaki četvrti student iz ove zemlje razmišlja o samoubistvu, piše rtvslo.si.

Pandemija korona virusa je doprinela ovim zabrinjavajućim podacima, jer je presekla druženje mladih, preseljenje iz roditeljskog doma, zaljubljivanja, partnerske veze.

Psiholog Tomaž Vec kaže da su ovi rezultati zastrašujući:

 – To je činjenica koja bi trebalo da natera državu da skoči i nešto preduzme  – upozorava Vec.

Sve je više mentalnih tegoba, potvrđuje predsednik Omladinskog saveta Slovenije (MSS) Miha Zupančič .

– Mnogo se govori o raznim mentalnim tegobama, o strahu, očaju, depresiji, anksioznosti. To su posledice koje studenti svakodnevno prijavljuju i već smo ih uočili  – kaže Zupančič.

Studenti koji rade su posebno ranjivi jer su finansijski zavisni od posla. Posao im je izuzetno neizvestan u vreme zatvaranja zemlje. Mnogi su morali da napuste školu i vrate se kući.

Posledice će biti dugoročne. Koliki će biti udeo učenika koji će ponoviti, kolika će biti prosečna starost pri prvom zapošljavanju i kakva će biti starost majke pri rođenju prvog deteta, pitaju se mladi.

– Mislim da će posledice epidemije Kovida-19 biti još veće nego što trenutno možemo da vidimo  – rekao je predsednik saveta mladih.

Kada mladi prepoznaju probleme sa mentalnim zdravljem, trebali bi da potraže pomoć. Ovo je veoma važno, uprkos predrasudama.

– Slovenci i dalje imaju predrasude protiv terapija i savetovanja. Čini nam se da je ovo za neke lude ljude –  naglašava Vec.

Ali pojavljuje se novi problem – loš pristup profesionalnoj pomoći, preduga čekanja i preopterećeni centri za mentalno zdravlje za mlade.

Stanovnici studentskih domova u Ljubljani sve su nezadovoljniji. Oko deset odsto njih ostalo je u studentskoj sobi čak i za vreme epidemije. Između ostalog, uprava ljubljanskih studentskih domova optužena je za nedostatak dijaloga, nepoštovanje komentara i narušavanje privatnosti.

Kako je prenela TV Slovenija, studentski savet stanovnika sproveo je anketu među korisnicima studentskih domova i 90 odsto njih veruje da njihova prava nisu pravilno poštovana. Istovremeno strahuju da će neke mere ostati i nakon završetka epidemije. Na primer, obezbeđenje sada obavlja i uslugu prijema. Prethodno su ovaj posao radili studenti, kojima je to takođe bio izvor prihoda za plaćanje kirije.

– U jednom trenutku studentski domovi bili su prazni, kao da sui h zaposeli duhovi. Trebalo nam je obezbeđenje da bismo sprečili provale i zloupotrebe. Cilj je da se do kraja zatvaranja postigne rešenje za prihvatnu službu i zaštitu učenika, a ono će biti u skladu sa zakonodavstvom i studentske želje  – rekao je Igor Brlek iz Odeljenja za studentska pitanja Ljubljanskih studentskih domova (ŠDL).

Izvor: rtvslo.si

Foto: Unsplash.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *