четвртак, 18 јула

Počelo snimanje filma o velikanu jugoslovenskog glumišta Zoranu Radmiloviću

Počelo snimanje filma o velikanu jugoslovenskog glumišta Zoranu Radmiloviću

Prve scene  dokumentarnog filma o Zoranu Radmiloviću pod nazivom „Glumčina“ snimljene su proteklih dana u Zaječaru, gradu gde je rođen veliki jugoslovenski pozorišni glumac.

Saradnik na scenariju ove priče je glumac Milan Caci Mihailović, dok je režija poverena Vladimiru Ristiću .

Premijera filma predviđena je 2021.godine povodom dva jubileja:  75. godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ istakao  je na pres -konferenciji  u zaječarskom teatru Vladimir Đuričić direktor ustanove Narodno pozorišta Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

Glumac Milan Caci Mihailović naglasio  da je 13 godina radio sa Zoranom u brojnim predstavama, ne samo u kultnoj predstavi osamdesetih godina “Radovan III” i da je zato pristao da svoje iskustvo i sećanja prenese ljudima koji rade film. Mihailović je naglasio da je Radmilović to zaslužio, i da je nakon 35 godina od smrti velikog glumca došlo vreme da mu se kolege oduže filmom.

– Veliki je značaj filma čije je snimanje počelo u Zaječaru, mestu gde je Zoran rođen, iz dvorišta u kome se kao klinac igrao, pa preko važnih punktova u Zaječaru koji su obeležili njegov život. Od Kraljevice i Timoka, koju pominje i u važnom intervjuu sa Feliksom Pašićem, pa do nekih „poslastica“ kao što je kafana „Koštana“, prava birtija. Naročito mesto u njegovom životu zauzimalo je zaječarsko pozorište, gde je prvi put gledao predstave , kao i zgrada gimnazije koju je pohađao ( sada zgrada OŠ „Ljuba Nešić“) koju je projektovao njegov deda Radmilo Lang  – rekao je Caci.

Caci je istakao da se već  godinama bori protiv  zaborava i tako su nastale  njegove knjige sećanja „Uspomenari“ 1, 2 i 3, a u pripremi je i „Uspomenar 4 – Zoran 2020“ koji će biti promovisan na ovogodišnjim Danima Zorana Radmilovića.

Reditelj filma Vladimir Ristić je istakao da je ogromna odgovornost i još veća čast raditi film o Zoranu Radmiloviću, jednom od najvećih srpskih glumaca, koji potiče iz Zaječara. Film će po svojoj strukturi  biti mozaičnog tipa. Imaće jednu liniju koja će pratiti Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih do sada neobjavljenih priča. Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu: Zdravko Šotra, Mira Banjac, Goran Marković i drugi. Veliki oslonac će biti arhivski materijal,ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije, rekao je Ristić.

Producent  filma je Siti produkcija iz Niša , a koproducent Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ iz  Zaječara.

Producent filma Oliver Paunović je istakao da je ovo deveti film Siti produkcije na čijem je čelu. Do sada je primera radi  rađen film o muzičkoj grupi „Lutajuća srca“ iz Niša, kao i o poznatim Nišlijama glumcima Žiki Milenkoviću i Desimiru Stanojeviću. Film o Zoranu Radmiloviću je Paunovićeva dugogodišnja želja jer izuzetno poštuje i ceni tog glumca i njegovo delo i  sa tom idejom  je došao kog direktora zaječarskog teatra .

Planirano je da dokumentarni  film o Zoranu Radmiloviću zatvori Filmske susrete u Nišu 2021.godine i nakon toga da bude prikazan na 30. Festivalu Dani Zorana Radmilovića. Učestvovaće i na raznim festivalima dokumentarnih filmova,među kojima je  i  Festival dokumentarnog srpskog filma u Čikagu, a plan je da se emituje i na nacionalnim i na lokalnim televizijama.

– Zoran Radmilović nije običan glumac, Zoran je kako ga u Zaječaru zovu Glumčina, pa se zato i film tako zove – rekao je Paunović.                                                                                                                                                                              U vreme održavanja ovogodišnjih Dana Zorana Radmilovića biće postavljena izložba radova sestričine Zorana Radmilovića, Selene Vicković, naše afirmisane slikarke i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izvor: Narodno pozorište Timočke Krajine –Centar za kulturu „Zoran Radmilović“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *