субота, 20 јула

SafeJournalists: Stravične pretnje redakciji portala Južne vesti

SafeJournalists: Stravične pretnje redakciji portala Južne vesti

Članovi redakcije portala Južne vesti i njihova deca dobili su stravične pretnje smrću. Policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal istražuju ovaj slučaj.Kako piše SafeJournalists, dana 21. decembra, dan nakon objavljivanja izveštaja o incidentu u Nišu u kojem je pripadnik obezbeđenja pucao na grupu muškaraca koji su se  približili privatnom posedu i povredio jednog od njih, novinari koji rade na portalu dobili su ozbiljne pretnje smrću, pretnje silovanjem i uvrede.

Poruke objavljene u odeljku za komentare uključuju: „ Najiskrenije želim celoj redakciji Južnih vesti divljačko silovanje njihove dece od strane migranata dok ne crknu”, „Treba vas obesiti uz javni prenos” i „Treba vas pokačiti na jelku ko ukrase”. Utvrđeno je da sve pretnje dolaze sa jedne IP adrese. Slučaj je prijavljen policiji, a Specijalno tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal započelo je istragu.

U razgovoru sa Mrežom SafeJournalists, Gordana Bjeletić, glavna urednica Južnih vesti, rekla je da su nadležni pretnje kvalifkovali kao ugrožavanje sigurnosti:

– Očekujemo da čovek koji je na ovakav način pisao o maloletnoj deci ljudi zaposlenih u našoj redakciji bude pronađen što pre, a redakcija Južnih vesti nastaviće da izveštava u skladu sa pravilima profesije, a ne u skladu sa raspoloženjem ekstremnih pojedinaca ili grupa uvek spremnih da od novinara i njihovih porodica prave mete – istakla je Bjeletićeva.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), član mreže SafeJournalists, pozdravilo je odgovor policije i javnog tužioca i nada se da će počinilac biti identifikovan i procesuiran.

– Osoba koja je izgovorila tako užasne i iracionalne pretnje mora da odgovara pred sudom  – rekao je Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i dodao da ovo nije prvi put da su novinari Južnih vesti na meti zbog svog profesionalnog i hrabrog rada.

Izvor: SafeJournalists

Logo: Južne vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *