субота, 20 јула

Sedam srpskih filmova prijavljeno za izbor kandidata za Oskara

Sedam srpskih filmova prijavljeno za                                                      izbor kandidata za Oskara

Sedam filmova srpske kinomatografije prijavilo se za izbor kandidata za Oskara na konkursu  Filmskog centra Srbije, piše portal Danas.rs.

Na konkurs su stigle prijave za filmove „Otac“ Srdana Golubovića, „Ime naroda“ Darka Bajića, „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Pijavice“ Dragana Marinkovića, „Realna priča“ Gordana Kičića i „Dara iz Jasenovca“ Predraga Gage Antonijevića.

Imenovanje predstavnika domaće kinematografije koji će se naći u trci za nagradu najbolji međunarodni film (kako glasi novi naziv kategorije „najbolji film sa van engleskog govornog područja“, poznate i kao „najbolji strani film“) ova kuća preuzela je od Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije.

Za razliku od ranijih decenija, umesto Akademije za filmsku umetnost i nauku (AFUN), izbor srpskog predstavnika za Oskara organizuje FCS i to po novim pravilima. Umesto komisije od 11 članova, o kandidatu za Oskara za najbolji film na stranom jeziku izjašnjavaće se sedmočlana komisija. 

Prošle godine je srpsku kinematografiju predstavljao film „Kralj Petar I“ Petra Ristovskog.

Izvor: Danas.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *