четвртак, 18 јула

Sicilija: Ostrvo živog vulkana, sladoleda u lepinji i čuvenih letovališta

Sicilija: Ostrvo živog vulkana, sladoleda u lepinji i čuvenih letovališta

Sicilija je najveće ostrvo u Italiji i Sredozemlju. Nalazi se na oko 160 km severoistočno od Tunisa, a od kopna je odvojena Mesinskim moreuzom. Njene obale zapljuskuju na severu Tirensko, na istoku Jonsko i na jugu Mediteransko more.

Simbol Sicilije je meduza trinakrija koja prestavlja tri ženske noge, tri rta Sicilije, tri mora Sicilije i tri vere i kulture koje se prepliću. Lice žene okruženo je cvećem (karakteristika severozapada), žitom (centralni deo) i voćem (jugoistočni deo Sicilije).

Tirkizno more, očaravajuća priroda, velelepni gradovi, živopisna sela, sve su to lepote koje ćete sresti na Siciliji. Svojom neobičnom, pomalo divljom lepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

mediasfera-media-sfera-vodic-kroz-medijsku-industriju-portal-marketing-mediji-mediasfera-meduza-simbol-e1586800044671-4182407

Uticaj grčke arhitekture i umetnosti na Siciliji je nezaobilazan, vraća vas u vreme kada je polovinom VIII veka p.n.e. ovo ostrvo bilo deo bogatih grčkih polisa na jugu Italije poznatih kao Velika Grčka.

Jedinstven je osećaj šetnja antičkim stazama Agriđenta, poseta nekropoli Pantalike i Dolini hramova. Ništa manji utisak na putnike ostavlja i rodna kuća velikog sisilijanskog nobelovca Luiđija Pirandela u Kontardi Kaos u okolini Agriđenta.

Ovde su rođeni kompozitori Alesandro Skarlati i Vinćenco Belini, po kome je nazvana operska kuća Teatro Massimo Bellini u Kataniji. Inače, najveća operna kuća na Siciliji i u cijeloj Italiji je Teatro Massimo u Palermu, poznat i po tome što su u njemu snimane završne scene trećeg dela „Kuma“. Domeniko Dolče je, takođe, Sicilijanac.

mediasfera-media-sfera-vodic-kroz-medijsku-industriju-portal-marketing-mediji-mediasfera-sicilija-teatro-massimo-8jpg-e1586800502580-9440487
Sladoled u lepinji

Klima na Siciliji je mediteranska, sa toplim letom i blagom zimom. Istočna obala Sicilije je najljepša, i sezona kupanja traje od aprila do novembra. Ako krenete u istraživanje, videćete da Sicilija ima dva lica. Jedno je ono pored mora, gde se odvija moderni život i gde je priliv ljudi ogroman tokom cele godine.

Kad zađete u unutrašnjost iznenadiće vas konfiguracija terena. Znajući da je središte ostrva žitnica, većina očekuje da vidi nepreglednu ravnicu, umesto nje svuda okolo su brda, i to ne baš pitoma. Ipak, iskorišćen je svaki pedalj zemlje. Ako, posetite neki od tih ušuškanih gradića, imaćete utisak da ste se vratili stotinak godina unazad. Kažu da je tamošnja kuhinja jedna od najstarijih i najsvestranijih u Italiji, puna mirisa, ukusa i boja. Jedno od klasičnih jela su predjelo aranćini, male pečene kuglice pirinča sa kukuruznim mrvicama ili sfinčone – lokalni oblik pice. Tipična testenina iz Palerma je pasta con le sarde, odnosno testenina sa sardinama.

Uz vino marsala jedu se kanole – lokalna poslastica pravljena od sira “rakota”. Obavezno probajte i osvežavajuće voće granitta (mrvljen led sa ukusom voća), koje se jede uz hleb brioš. Najbolji kasato sladoled nastao je na tlu Sicilije.

Stari znalci Sicilije tvrde da se u  Palermu, blizu teatra Massimo, u poslastičarnici Spinnato, koja postoji od 1860.godine, služi najbolji sladole. Ukusi su od lubenice, indijske smokve, pirinča, manga do pistaća. A ako baš hoćete autentičan sicilijanski sladoled, onda ga jedite u lepinji.

mediasfera-media-sfera-vodic-kroz-medijsku-industriju-portal-marketing-mediji-mediasfera-sicilija-etna-e1586800745671-9440487

“Mama” naziv za mafiju

O Siciliji se ne može govoriti a da se ne spomene mafija. Za mnoge najlepša reč na svetu „mama” ovde je naziv za mafiju. Ona je u mentalnom sklopu Sicilijanaca, njihov način razmišljanja. Današnji izgled sicilijanske mafije potpuno je drugačiji u odnosu na predstavu koju imamo iz filmova.

Oni su neupadljivi isto koliko i nedodirljivi. Svi se slažu u jednom, da su njeni pripadnici u određenim trenucima znali da povuku prave poteze. To je došlo je do izražaja naročito u vreme kada je priroda poslala gladne godine na Siciliju. Tada počinje istraživanje drugih zona u kojima bi mogao da se započne neki posao. Obećana zemlja bila je Amerika. Tamo su organizovali sve: smeštaj, poslove i ljude koje će tamo da zaposle. Radnu snagu odveli su sa Sicilije. Za samo dvadeset pet godina sicilijanska mafija je iselila 1.600 000 radno sposobnog stanovništva. To je bila prava demografska katastrofa koja je zadesila ostrvo.

mediasfera-media-sfera-vodic-kroz-medijsku-industriju-portal-marketing-mediji-mediasfera-sicilija-grcko-pozoriste-etna-e1586800833932-4182407

Arhimedova sandala i Etna

Sicilijom dominira i jedini živi vulkan u Evropi, Etna, sa 3.340 metara nadmorske visine i 200 kratera. Pošto je Arhimed, poznati starogrčki matematičar rođen na Siciliji, legenda kaže da Etna s vremena na vreme proradi kako bi izbacila sandalu koja mu je slučajno upala u krater dok je koracima merio visinu ove planine. Bilo kako bilo poslednja značajnija erupcija je bila 2006. godine.

Uprkos tome, to je jako naseljeno područje i to čak novim stambenim objektima. Kažu da lava kada se ohladi (a za to joj je potrebno oko godinu dana) postaje jako plodno zemljište. Šteta je  doći blizu Etni i ne videti je. Moguće je kolima da se popnete do određene visine i tu postoji veliki broj radnji gde možete da kupite odličan med, slatko i Fuoko del Etna, poznatu lokalnu rakiju.

Za avanturiste tu je žičara kojom se penjete do još veće visine pa onda specijalnim autobusima do podnožja najvećeg kratera. Možete videti veliki broj manjih kratera iz kojih izbija para. Ponesite komad lave kao suvenir. Nezaboravna je poseta i drevnoj Pompeji, čija je površina 66 ha, od čega je turistima dostupno 44 ha.

mediasfera-media-sfera-vodic-kroz-medijsku-industriju-portal-marketing-mediji-mediasfera-sicilija-sirakuza-luka-e1586801063450-5938159

Čari Katanije

Pravo je uživanje provesti vrele letnje dane u čuvenim letovalištima, od kojih je Đardini Naksos idealno mesto za potpuni doživljaj ostrva. Na svega 13 kilometara od najpoznatijeg mondenskog letovališta Taormine, a na polovini puta od Mesine ka Kataniji, na istočnoj obali Sicilije, ovaj gradić je magnet za turiste širom sveta.

Staro ribarsko naselje i grčka kolonija danas je moderno letovalište sa predivnim trgovima, čuvenom promenadom Tisandros i zamkom Skizo. Predivna gradska plaža i karakteristično plavetnilo mora, učiniće da se osećate tipično sicilijanski. Savoka i Forca d Agro, sicilijanska sela u kojima je sniman Kum. Sve je isto kao na filmu.

Posetite i čuveni bar Vitteli gde je sedeo Majk Korleone i kupite unutra suvenire iz ovog filma. Mondelo, nekada ribarsko naselje, danas fascinantno primorsko mestašce, nalazi se na samo 10 km zapadno od Palerma u malom zalivu okružen planinama Monte Galo i Monte Pelegrino i uvršten je u najlepše plaže Sicilije.

Grčko pozorište i Dionisijevo uvo (pećina ispod pozorišta koja nije dobila ime po Bogu, već po vladaru Dionisiju), Arhimedov grob, iznad koga je uklesan trougao glavne su turističke atrakcije Sirakuze. Pošto je Katanija grad koji je najbliže Etni, sav je crn. S obzriom da su ga pogodila tri razorna zemljotresa mnogo toga je porušeno. Katedrala Duomo je rušena tri puta u tri zemljotresa do temelja.

Tekst preuzet sa portala MediaSfera 

Foto: Sicilija/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *