субота, 20 јула

Skupština slobodne Srbije: Parlamentarizam je institucija koja nam je oteta

Skupština slobodne Srbije: Parlamentarizam je institucija koja nam je oteta

Inicijativni odbor Skupštine slobodne Srbije izdao je saopštenje za javnost u kome poručuje da parlamentarizam u Srbiji više ne postoji.

U saopštenju oni dalje kažu da je parlamentarizam razaran oduzimanjem reči pri bilo kakvom drugačijem mišljenju, unižen poslanicima na zvonce i obesmišljen bejzbol parlamentarizmom, i da on od danas predstavlja još jednu instituciju koja nam je u potpunosti oteta.

Podele u našem društvu produbljene su odbijanjem vladajuće stranke da odgovori na masovne proteste građana. Propuštena je prilika za postizanje političkog dogovora koji bi obezbedio elementarne fer izborne uslove i omogućavanje makar minimalne zastupljenosti kritičkog mišljenja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Iako zbog bojkota izbora od strane najrelevantnijeg dela opozicije suštinska politička neizvesnost nije ni postojala,bili smo svedoci kolektivnih glasanja, kupovine glasova, ucena i zastrašivanja građana, a sve sa ciljem podizanja izlaznosti i izbornog uspeha vladajuće stranke – piše u saopštenju.

Oni ističu da je pre samih izbora otvorena afera skupljanja potpisa za podršku većini opozicionih lista uz zloupotrebu javnih resursa.

– Zataškavanje ovog problema ukazuje na potrebu vlastodršca da svaku političku stranku kontroliše iz jednog centra moći. Nadalje, ćutanje tužilaštva u vezi sa brojnim snimcima o kolektivnom glasanju i drugim zloupotrebama izbornog procesa jeste jasan pokazatelj da su naše ključne institucije okupirane i nisu u stanju da zaštite ustavni poredak. Bez elementarno poštenih izbora urušava se demokratski život u Srbiji. Svako ko je spreman da pogazi Ustav, pogaziće bilo koje pravo svakog građanina i građanke.

Članovi inicijativnog odbora Skupštine slobodne Srbije kažu da su građani Republike Srbije poslednja linija odbrane ustavnog poretka, koji protestvuju do oslobađanja Aleksandra Obradovića, kada peticijama u toku vanrednog stanja traže oslobođenje protivpravno uhapšenih sugrađana, kada brane reke u Srbiji od zatvaranja u cevi.

– Uskraćivanje bilo kojih prava bilo kome od nas jeste napad na svakog od nas. Pokazivali smo jedinstvo i nadalje ćemo graditi solidarnost između svih učesnika u društvenom životu i ustajati u odbranu svake građanke i građanina sve dok ponovo ne izgradimo institucije. Da bismo stigli do ovog cilja, potreban nam je parlament u kome se čuju suprotstavljena mišljenja različitih predstavnika građana izabranih na izborima bez zastrašivanja,ucenjivanja radnim mestom ili zloupotrebom nečijeg socijalnog statusa.

Skupština slobodne Srbije biće mesto na kome će se čuti različita mišljenja različitih političkih i socijalnih grupa, koje su u potpunosti izgubile mogućnost da kroz zvanične institucije artikulišu svoje političke stavove. Istovremeno, stajaćemo uz sve progonjene građane uz punu svest da odbranom svakog od njih branimo ustavni poredak sopstvene zemlje – navodi se u sopštenju.

Foto: Skupština Srbije/Screenshot/ Youtube/Đorđe Jokić, Goran Stanojev

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *