четвртак, 18 јула

Slobodna Zona: Zbog velikog interesovanja „Dnevnik Diane Budisavljević“ u još jednom terminu

Slobodna Zona: Zbog velikog interesovanja „Dnevnik Diane Budisavljević“ u još jednom terminu

Jubilarni 15. festival Slobodna Zona samo što nije počeo, svečano će ga otvoriti dokumentarni film o čuvenoj soul divi Areti Frenklin, 7. novembra sa početkom u 20 sati, u Kombank dvorani u Beogradu.

U odličnoj ponudi filmova koji će se prikazivati i u Novom Sadu i Nišu, sve do 12. novembra, veliko interesovanje vlada za ostvarenje Dnevnik -Diane Budisavljević, rediteljke Dane Budisavljević. Rasprodata je i projekcija zakazana za  11. novembar od 21 sat,  te su organizatori odlučili da bude još jedno prikazivanje filma istog dana od 17 sati.

Šta znamo o ovom filmu?

Dnevnik Diane Budisavljević, pripreman 10 i sniman 5 godina, apsolutni je ovogodišnji pobednik Pulskog filmskog festivala. Nagrađen je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za režiju, montažu i muziku, kao i nagradama publike i filmskih kritičara. Najiščekivaniji hrvatski film ove jeseni, u Srbiju dovode produkcije This and That Productions i Hulahop, a premijerno će biti prikazan na filmskom festivalu Slobodna zona.

diana-b-1763413
Foto: Youtube/Screenshot/Dnevnik Diane Budisavljević

Dnevnik Diane Budisavljević – istinita je priča o najboljim ljudima u najgorim vremenima. U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj na snazi su rasni zakoni. Austrijanka Diana Budisavljević u jesen 1941. saznaje da se majke i deca pravoslavnog porekla odvode u ustaške logore u blizini Zagreba.

Broj i oznaku nepodobnog Srbina dobija i njen suprug, poznati zagrebački lekar Julije Budisavljević. U atmosferi straha i pretnji, nepokolebiva i predana ideji humanosti, Diana sa nekolicinom prijatelja iz svoga stana pokreće riskantnu akciju kojom je od sigurne smrti spašeno, i u hrvatskim dobrotvorskim porodicama udomljeno, više od 10.000 dece.

Završetkom rata njeno austrijsko i građansko poreklo za komuniste postaje nepoželjno, kartoteka dece koju je vodila sa željom da ih jednog dana opet spoji sa roditeljima oduzeta, a zasluge za najveću akciju spašavanja u Drugom svetskom ratu prećutane do današnjih dana.

dnevnik-db_still_02-1024x554-9971636
Foto: Promo/Dnevnik Diane Budisavljević

Uloge u ovom nagrađivanom dramskom-dokumentarnom filmu tumače: Alma Prica, Igor Samobor, Mirjana Karanović, Ermin Bravo, Areta Ćurković, Tihomir Tika Stanić.

Ukoliko vas je tema privukla, ostaje samo da nabavite svoju kartu na vreme za drugu projekciju.

Izvor: Opis filma Dnevnik Diane Budisavljević/Event/Facebook

Foto/Cover: PLAKATWEB Dnevnik Diane Budisavljevic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *