понедељак, 27 маја

Stano: „Nijedna država-članica EU nema ambasadu u Jerusalimu“

Stano: „Nijedna država-članica EU nema ambasadu u Jerusalimu“

Evropska unija je upozorila Srbiju i Kosovo da bi mogli da osujete u svoje članstvo u EU otvaranjem svojih ambasada u Jerusalimu.

Iznenadna najava američkog predsednika Donalda Trampa  na sastanku u Vašingotnu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Avdulahom Hotijem,  o seljenju ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim uznemirila je zvaničnike EU.

To je iznenadilo Evropljane, koji vode složene razgovore Srbije i „njene bivše teritorije Kosova“, piše Asošijeted pres, o poboljšanju njihovih dugo zategnutih odnosa, dok je „izgledalo da su srpski zvaničnici umanjivali svoju obavezu prema Trampu“, a Kosovo nastojalo da ublaži zabrinutost među muslimanskim zemljama.

– Dugogodišnja politika EU je da na statusu Jerusalima treba da rade Izrael i Palestinci u okviru širih mirovnih pregovora, a Srbija, kao kandidatkinja za prijem u članstvo EU, to treba da poštuje- piše AP.

Nijedna država-članica EU nema ambasadu u Jerusalimu –  rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano i dodao da bilo kakvi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu, bili bi stvar ozbiljne zabrinutosti i žaljenja.

Ivor: N1

Foto: Pixabay.com/Jerusalim

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *