уторак, 23 априла

Strip-grupa „Momci“ podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Vukosavljevića

Strip-grupa „Momci“ podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra Vukosavljevića

Strip-grupa „Momci“ je uz podršku Nezavisnog udruženja novinara Srbije i njegovog pravnog tima podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i NN lica.

Oni su se na ovaj potez odlučili zbog autora saopštenja Ministarstva kulture i informisanja od 15. oktobra 2020. godine kojim je ova institucija reagovala na uništavanje izložbe andergraund strip-crteža ove grupe u galeriji „Stara kapetanija“ u Zemunu.

NUNS u svom saopštenju za medije podseća da je 13. oktobra u večernjim časovima grupa od desetak mladića upala u „Staru kapetanija“ pokidala i uništila radove strip-grupe „Momci“ i u galeriju ubacila suzavac.

U krivičnoj prijavi se navodi da su Vukosavljević i NN lice izvršili krivična dela ugrožavanja sigurnosti i povrede slobode govora i javnog istupanja, pošto su u saopštenju „podstrekavali druga lica na protivpravno postupanje prema oštećenima“, kojima su pritom „uskratili i ograničili slobodu izražavanja“.

Takođe se navodi da Ministarstvo kulture i informisanja u saopštenju nije osudilo uništenje izložbe, niti je osudilo napad na bezbednost oštećenih, koji su i pre izložbe dobijali preteće poruke, već je učinilo upravo suprotno – dalo je „opravdanje za izvršenje krivičnog dela“ i pozvalo da se „takva praksa nastavi“.

Strip-grupa je podnela i pritužbu na rad Ministarstva unutrašnjih poslova Sektoru za unutrašnju kontrolu, MUP-a, budući da su članovi ove grupe pravovremeno obavestili policiju o pretnjama koje dobijaju i opasnosti da izložba bude ugrožena, a policija nije poduzela ništa da zaštiti izložbeni prostor galerije „Stara kapetanija“, navode iz NUNS-a.

NUNS očekuje da nadležno, Više javno tužilaštvo što pre postupi po ovoj krivičnoj prijavi i preduzme predložene radnje u krivičnoj prijavi.

Izvor: NUNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *