субота, 20 јула

Švajcarske čokolade od najboljeg mleka i tuneli sa „prozorima“

Švajcarske čokolade od najboljeg mleka i tuneli sa „prozorima“

Ukoliko volite jesen, a ona samo što nije stigla, Švajcarska je zemlja u kojoj se najbolje vide neverovatne jesenje boje šuma smrče na planinama Jura.

Švajcarska je zemlja sa prirodnim predelima kao iz neke bajke, a subalpski pojas pravi prirodnu granicu između doline Rajne i doline Rone. Iz voza Glečer ekspres pruža se najlepši pogled na lednike i večnim snegom prekrivene planinske vrhove. Poslednja stanica Jungfrau pruge je Jungfrau-joh, na kojoj se nalazi najviša železnička stanica Evrope.

Foto: Instagtam/Voz Gleečer ekspres

Pruga je otvorena davne 1912. i najvećim delom se sastoji od tunela u kojima su prosečeni prozori. Putnici mogu da siđu iz voza i posmatraju nezaboravan pejzaž.

Prevoj Gothard čini hidrografsko središte Evrope, na njenom Gothardskom masivu izviru najveće reke Zapadne Evrope koje se račvaju u četiri sliva na sve četiri strane sveta.

Foto: Instagram/Prevoj Gothard

Simbol Švajcarske su visoki vrhovi Alpa, od kojih je čak 48 visoko preko 4000 metara.

Najznačajnija reka Švajcarske i jedna od najvažnijih Evrope je Rajna, koja izvire u švajcarskim Alpima i kroz ovu zemlju teče u dužini od 375 kilometara duž kanjona u Graubindenu a u Severno more se uliva u Holandiji.

Foto: Instagram/Alpi

Iako je najpoznatija po planinama, Švajcarska je čuvena i po jezerima. Ženevsko jezero je jedno od najlepših a sa površinom od 348 kvadratna kilometra, čiji deo je odvojen od Francuske, ono je i najveće u Švajcarskoj. Na njenoj strani nalazi se selo Lutri, koje se prvi put pominje još u 10. veku a arheološka nalazišta su pokazala da je bilo naseljeno još u kameno doba.

Glavni grad Švajcarske je Bern, smešten usred Švajcarske visoravni, žitnice zemlje koju okružuju Bernski Alpi, na brdu iznad okuke reke Are, simbola grada.

Foto: Instagram/Bern

Na Švajcarskoj visoravni se nalaze mnogobrojni pašnjaci na kojima pasu krave koje daju najkvalitetnije mleko od koga nastaju čuvene čokolade, preko 170 tona svake godine.

Najviše selo u Evropi se nalazi u Švajcarskoj, to je selo Juf koje se smestilo na 2126 metara nadmorske visine.

Foto: Instagram/selo Jurf

Najviša planina u Švajcarskoj je Monte Roza sa svojim vrhom Dufur visokim 4634 metra

U Peninskim i Bernskim Alpima se nalazi veliki broj lednika, a najveći u Švajcarskoj je Aleš, površine 86 kvadratna kilometra i dug 23 kilometra.

Foto: Instagram/Muren

Priznaćete, Švajcarska je divna zemlja za sve ljubitelje prirode, avanture i predivnih pejzaža.

Foto: Instagram/ Cover / Ženevsko jezero

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *