недеља, 16 јуна

Vakcinisani građani „trećih zemalja“ uskoro će moći u EU

Vakcinisani građani „trećih zemalja“ uskoro će moći u EU

Predstavnici evropske dvadesetsedmorice postigli su 19. maja dogovor da dozvole ulazak u Evropsku uniju  državljanima trećih zemalja koji su vakcinisani nekom od vakcina protiv korona virusa koje imaju odobrenje EU, prenele su agencije pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu.

Portal Euractiv.rs piše da su uoči letnje turističke sezone ambasadori u Savetu EU odobrili takvu preporuku Evropske komisije, ali ona nije obavezujuća za države članice. EU ipak nastoji da koordiniše mere na svojim spoljnim granicama zbog njihovh posledica na slobodno kretanje unutar bloka, preneo je AFP.

Agencije pišu da bi se odluka u ovom trenutku odnosila na četiri vakcine, i to na Fajzer-Biontek, Džonson i Džonson, Modernu i Astrazeneku.

EU je zatvorila svoje spoljne granice u martu 2020. godine za sva putovanja koja nisu neophodna. Toj odluci, koja pravno ne obavezuje ali koju zemlje članice poštuju, nisu se pridružile samo Irska, i zemlje EFTA Švajcarska, Norveška, Island i Lihtenštajn.

Neki od izuzetaka od te zabrane ulaska odnosili su se na članove porodica, diplomatsko osoblje i zdravstvene radnike.

Unija od juna sastavlja listu trećih zemalja čiji državljani, vakcinisani ili nevakcinisani, mogu da uđu u EU, i ta se lista redovno ažurira.

Predstavnici zemalja članica su 19. maja odlučili da ublaže kriterijume za uvrštavanje neke zemlje na taj spisak.

Izvor: Euractiv.rs

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *