четвртак, 13 јуна

Veliko otkriće u Pompeji: Pronađena očuvana tela dva muškarca

Veliko otkriće u Pompeji: Pronađena očuvana tela dva muškarca

Jaka erupcija vulkana Vezuv 79. godine nove ere poslala je brzi “oblak smrti” nad Pompejom, i tom prilikom je od vulkanske kiše i lave nastradalo hiljade ljudi. Ovaj događaj je jedna od najpoznatijih erupcija vulkana u istoriji.

Sada, skoro dve hiljade godina kasnije, pronađena su dva netaknuta tela za koja se veruje da su gospodar i njegov sluga. Tela su otkrivena u vili nadomak drevnog rimskog grada, piše portal Science Focus.

Foto: Pixabay.com

Smatra se da je mlađi čovek bio u dobi od 18 do 25 godina, dok se procenjuje da je njegov gospodar imao između 30 i 40 godina.

Arheolozi smatraju da je mlađi muškarac verovatno bio fizički radnik zbog dokaza koji sugerišu da je njegov kičmeni stub imao dva stisnuta diska, što ukazuje na kratak, ali težak život.

Koristeći nove tehnike, arheolozi koji rade u arheološkom parku Pompeji planiraju da izvrše dalja iskopavanja na tom području tokom narednih godina.

Foto: Pixabay.com

S nepoznatim brojem poginulih, moglo bi biti još mnogo ostataka koji čekaju otkriće na ovom području. Ovaj najnoviji projekat samo je jedno od mnogih iskopavanja koja su se dogodila od otkrića ruševina u 16. veku.

Izvor: Sciencefocus.com

Foto/Cover: Pompeja/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *