субота, 20 јула

Zaštita ljudskih prava u Srbiji: Od 56 preporuka delimično ispunjene samo tri

Zaštita ljudskih prava u Srbiji: Od 56 preporuka delimično ispunjene samo tri

Platforma Organizacija sa saradnju sa mehanizmima Ujedinjenih nacija za ljudska prava  podnela je Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava izveštaj o dosadašnjem statusu ispunjenosti preporuka.

Ove preporuke su upućene Srbiji 2018. godine u okviru trećeg ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda pred Savetom za ljudska prava Ujedninjih nacija.

Od 175 preporuka koje se odnose na unapređenje i zaštitu ljudskih prava koje je Srbija prihvatila, u izveštaju je analiziran stepen ispunjenosti 56 preporuka. Samo tri preporuke su ocenjene kao delimično ispunjene dok je preostalih 53 ocenjeno kao neispunjene.

Delimično su ispunjene preporuke u oblasti  rada u cilju  deinstitucionalizacije dece sa smetnjama u razvoju i uklanjanju barijera koje im sprečavaju efektivan pristup obrazovanju. Zatim u jačanju zakonodavnih mehanizama u zaštiti prava osoba sa invaliditetom  i kao treće uspostavljanje efikasnog i koordiniranog sistema za integraciju izbeglica u društvo.

Nije napravljen skoro nikakav napredak u oblasti zaštite diskriminacije LGBT zajednice, zatim u meri zaštite dece od nasilja i zlostavljanja, integracije Roma u srpsko društvo, usklađivanja normi Krivičnog zakonika sa međunoradnim normama.

Kompletan izveštaj, kao i preporuke koje je Srbija dobila, pogledajte na ovom linku  .

Foto/Cover: Pixabay.com/MSI

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *