петак, 12 априла

Zlatni globus filmovima „Nomadland“ i „Borat“

Zlatni globus filmovima „Nomadland“ i „Borat“

Filmu „Nomadland“ pripao je Zlatni globus za najbolju dramu , dok je za najbolju komediju proglašen  filmu „Borat Subsequent Moviefilm“ na sinoćnoj dodeli ovog priznanja. 

„Nomadland“, rediteljke Kloe Zao, osvojio je Zlatni globus za najbolju dramu. U filmu glavnu žensku ulogu tumači Franses MekDormand, koja gubi sve u velikoj krizi 2008. godine, spakuje stvari u svoj automobil i odlučuje da živi nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma malog grada.

Zao je i pripala nagrada u kategoriji najboljeg reditelja, čime je tek druga žena u istoriji Zlatnog globusa kojoj je pripala nagrada u toj kategoriji.

Piksarov film Soul je osvojio nagradu kao najbolji animirani film i za najbolju muziku, a Borat naknadni film je bio veliki pobednik jer je osvojio Zlatni globus kao najbolji film u kategoriji komedije i Saša Baron Koen nagradu kao najbolji glumac.

Netfliksova serija „Kruna“ osvojila je najviše nagrada, objavljeno je na onlajn dodeli nagrada. Kruna je ovog puta osvojila više nagrada od bilo koje druge serije – četiri, uključujući i onu za najbolju dramsku TV seriju i priznanja u glumačkim kategorijama za Džoša O‘Konora, Emu Korin i Džilijen Anderson.

Bilo je i velikih iznenađenja, posebno u kategorijama filmske glume. Iznenađenje je bilo da je Rozamund Pike dobila priznanje kao najbolja glumica u mjuziklu za ulogu u filmu I Care A Lot, a najveći šok je bila Andra Dej koja je osvojila Zlatni globus kao najbolja glumica u drami. Ništa manje iznenađenj je bio i Zlatni globus za Džodi Foster kao najbolju glumicu u sporednoj ulozi.

Zvezda Crnog pantera, Čedvik Bouzman, za koga se nije znalo da boluje od raka i čija je smrt u 44. godini šokirala njegove obožavaoce, posthumno je nagrađen kao najbolji glumc za poslednju ulogu u drami o džezu Ma Rainey’s Black Bottom.

Džejn Fonda, sedmostruka dobitnica Zlatnih globusa, primila je nagradu „Sesil B. Demil“ za životno delo, dok je Norman Lir za svoju dugogodišnju televizijsku karijeru dobio nagradu nazvanu po legendarnoj Kerol Burnet.

Ove godine, s obzirom na pandemiju koronavirusa, 78. po redu godišnja dodela nagrada održana je uglavnom virtuelno, a voditeljke svečanosti, Tina Fej i Ejmi Poler, dodelu Zlatnih globusa vodile su s dve lokacije – jedna iz Njujorka, a druga iz Los Anđelesa.

Izbor: N1/RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *