четвртак, 18 јула

Politizacija vakcinacije: „Akcenat stavljen na zemlju porekla, a ne na proizvođača vakcine“

Politizacija vakcinacije: „Akcenat stavljen na zemlju porekla, a ne na proizvođača vakcine“

Nije samo korona virus noćna mora, već su to sada i vakcine. Izgleda da je najveći problem zemlja iz koje dolazi vakcina, te je svet podeljen i po ovom pitanju, što baš nešto i ne treba da čudi u već podeljenom svetu po raznim pitanjima.

U Srbiji, koja je deo sveta, vakcinacija teče odlično, kažu vlasti. Prema  podacima od 26. februara  u Srbiji je vakcinisano više od  1.361.509 građana, a preko 500.000  primilo je drugu dozu vakcine protiv korona virusa, preneli su mediji.

Kako piše portal Radio Slobodna Evropa država od oko 6,9 miliona ljudi započela je optimistično masovnu vakcinaciju u januaru. Građani se od tada prijavljuju preko portala elektronske uprave i biraju jednu od četiri vakcine odobrene u Srbiji. Međutim, zvanični podaci govore da se do 20. februara za vakcinu prijavilo tek nešto više od 1.060.000 građana.

Jedan od problema je i politizacija vakcine. Naime kako za ovaj portal kaže sociolog Darija Hajrića, ovo pitanje je politizovano. Hajrić navodi da veliki broj vakcinisanih bira po političkim stavovima zemlju porekla vakcine koju će primiti.

– Veliki je problem to što je odnos prema vakcinama tako postavljen sa zvaničnih strana od starta i što su oni odmah počeli da govore o kineskim, ruskim vakcinama, a ne da ih zovu Sinofarm (Sinopharm), Sputnik V ili AstraZeneca. Odmah je akcenat bačen na zemlju porekla što, zapravo, nema suštinske veze sa time da li je vakcina dobra – sve vakcine su dobre i to je poruka koja je trebala da bude poslata od starta – pojašnjava za RSE Hajrić.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencije za lekove, zvanične dozvole ovih međunarodnih institucija dobile su za sada samo vakcine proizvođača Pfizer/Biontech i AstraZeneca.

Sinoć je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao kako Srbija ima ukupno 2,6 miliona vakcina, i da će svi građani koji to žele biti vakcinisani. On je burno reagovao na uvođenje kovid pasoša, koje je predložila Evropska unija. Vučić kaže da je to kršenje slobode kretanja i izbora, i to radi EU.

Govori se takođe da će se pandemija obuzdati 2022. godine. Do tada treba ostati mirne glave, što je veoma teško jer je korona dovela i do psihičkog disbalansa kod ljudi. To možemo najbolje da primetimo u komentarima na društvenim mrežama, posebno kod onih koji su protiv vakcinacije. Ali, skoro istom merom su navalentni i komentatori koji su se vakcinisali ili prijavili za imunizaciju. Svi oni znaju efekte vakcina, šta ima u njoj, koliko je efikasna, kada će ko umreti ako je primio, „čime nas truju“. Eksperata na društvenim mrežama ima previše, te bi mogli i da pomognu u daljim istraživanjima, jer šta će nama naučnici i lekari.

Kako god bilo, efekti vakcinacije u celom svetu biće poznati tek krajem ove godine,  do tada najpre treba ostati mirne glave i sačuvati se od virusa. Načini postoje, kao i izbor.

Foto/Cover: Pixabay.com

Priredio: M. Paunović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *