четвртак, 18 јула

Asocijacija “Duga” Šabac: Participacija mladih važna u procesima donošenja odluka

Asocijacija “Duga” Šabac: Participacija mladih važna u procesima donošenja odluka

Asocijacija Duga iz Šapca pokrenula je inicijativu ”Mladi u akciji – za bolju građansku participaciju” kako bi podstakli veće učešće građana u procesima donošenja odluka.

Cilj je da se kroz debate i obuke o važnosti građanske participacije u kreiranju lokalnih politika i planova, mladi informišu o mogućnostima učešća u odlučivanju.

Planiraju da organizuju dve debate na temu građanske participacije mladih, kao i dve obuke o važnosti građanske participacije u odnosu na kreiranje lokalnih omladinskih politika i odluka, kaže Viktor Tešić iz udruženja “Asocijacija Duga”.

Logo: Asocijacija Duga

– Dve debate na temu građanske participacije mladih bi trebalo da okupe mlade ljude sa teritorije grada Šapca i okoline, kako bismo sa njima razgovarali i čuli njihove stavove o važnosti učestvovanja u procesima donošenja odluka, njihova iskustva, mišljenja i potrebe u odnosu na temu. Obuke koje planiramo da realizujemo su predviđene za srednjoškolce i na njima će dve grupe srednjoškolaca steći znanja o tome šta je građanska participacija, koji su ‘alati građanske participacije’, na koje načine mogu biti aktivni građani koji učestvuju u donošenju odluka o svojoj budućnosti i kako sve to mogu da realizuju u praksi – rekao je Tešić.

Problem na koji se inicijativa odnosi nije samo lokalni, već nacionalni, dodaju iz organizacije “Asocijacija Duga”.

– Naša inicijativa će doprineti postizanju jednog malog koraka ka poboljšanju položaja mladih, tako što ćemo ih edukovati, pokazati im primerom da građanska participacije nije nešto o čemu se samo čita u novinama, ukazati na problem i predočiti ga građankama i građanima Šapca. Mladima u Srbiji nedostaju informacije i obrazovanje na temu mogućnosti učestvovanja u procesima donošenja odluka (a da pritom ne morate biti član političke partije), a naša inicijativa će upravo to obezbediti”, dodaje on.

Foto: Asocijacija Duga

Sama inicijativa postoji nešto više od šest meseci.

– Naša želja jeste da kroz realizacije inicijative podignemo znanje mladih o važnosti učestvovanja u procesima donošenja odluka i da ih naučimo na koje načine mogu da utiču na donosioce odluka, pogotovo kada se radi o odlukama koje se odnose na mlade u Srbiji – zaključuje Tešić.

Inače, osnova delovanja Asocijacije Duga je unapređenje ljudskih prava lezbejki, gej muškaraca, biseksualnih i transrodnih osoba, kažu iz ove organizacije.

Osim ovih, delovanja ove organizacije odnose se i na porodice sa posebnim osvrtom na višestruko osetljive populacije, mlade, osobe treće dobi, osobe koje su na institucionalnom i bivše štićenike institucionalnog smeštaja u sistemima socijalne zaštite, ali i zdravstva i pravosuđa, korisnike psihoaktivnih supstanci, osobe koje se bave seksualnim radom, mlade u sukobu sa zakonom i osobe koje žive sa HIV/AIDS-om, i kroz smanjenje nasilja i diskriminacije, obrazovanje, povećanje bezbednosti, pružanje podrške, ekonomsko osnaživanje, rodnu ravnopravnost i pružanje zdravstveno-socijalnih usluga.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto/Cover: Asocijacija Duga

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *