субота, 20 јула

„Biciklistički doručak“ u Novom Sadu: Bezbednost biciklista na prvom mestu

„Biciklistički doručak“ u Novom Sadu: Bezbednost biciklista na prvom mestu

Biciklistički doručak koji organizuje Novosadska biciklistička inicijativa, već tradicionalno okuplja vozače na dva točka kako bi podelili iskustva i probleme sa kojima se sreću u svakodnevnom saobraćaju.

Upravo je takav jedan doručak održan prošlog petka na novosadskim ulicama, kako bi biciklisti dobili osveženje i informator sa brojevima najbitnijih službi za bezbednost biciklista u saobraćaju.

Foto: MRCN/Marko Trifković

– Informator sadrži brojeve Saobraćajne policije, Komunalne inspekcije – za koju smo videli da je potrebna kada treba zvati zelenog pauka za parkiranje na zelenoj površini, zatim kontakt same pauk službe, koja interveniše kada se parkira na biciklističkoj stazi. Tu su brojevi Gradske uprave za saobraćaj i puteve, Lokalnog saveta za bezbednost u saobraćaju, odnosno svih bitnih institucija kojima biciklisti mogu da se obrate u situacijama kao što su nedozvoljeno parkiranje, nedostatak parking mesta, odnosno držača za bicikl, oštećenja na biciklističkim stazama, saobraćajne nezgode i slično – objašnjava Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative.

Povećanje bezbednosti biciklista je nešto na čemu ovo udruženje konstantno radi, i upravo sa tim ciljem nedavno je organizovala podelu svetala za vozače na dva točka, kako bi broj nezgoda u kojima učestvuju biciklisti bio sveden na minimum.

Biciklisti su ravnopravni učesnici u saobraćaju sa motornim vozilima i treba ih tako i posmatrati i brinuti o njihovoj bezbednosti. Ovo udruženje već godinama brine o tome da Novi Sad, koji svake godine ima sve veći broj vozača bicikala, bude što bezbedniji za učesnike u saobraćaju na dva točka. Prema rečima Marka Trifkovića iz Novosadske biciklističke inicijative, prošla godina je bila nepovoljna za bicikliste, jer je bilo više stradanja nego obično, a pored toga se broj biciklista u gradu konstantno povećava.

Foto: Novosadska biciklistička inicijativa

– Biciklisti u Novom Sadu generalno jesu bezbedni, ali mi želimo da još više poboljšamo bezbednost tako što ćemo raditi na onome što smatramo da je najvažnije. A najvažnija je tehnička ispravnost bicikla, osvetljenost, odnosno da imaju dioptere ili reflektujuće površine. Bitno je još i da pokazujemo rukom kada skrećemo levo ili desno, odnosno da kada imamo neku aktivnost, obavestimo druge učesnike u saobraćaju. Naravno, treba paziti šta se oko nas dešava, kako bismo svi bili bezbedni – poručuje Trifković.

Ovo udruženje je aktivno već desetak godina, a podela svetala za bicikle, što je postala njihova praksa, već je dala rezultate, s obzirom na to da je osvetljenost biciklista u Novom Sadu porasla u poslednje vreme. Iako se u početku mislilo da je najbitnije da biciklisti nose kacige, iz udruženja su u međuvremenu shvatili da je neosvetljenost biciklista mnogo veći problem za njihovu bezbednosti.

Foto: MRCN

– Shvatili smo da je u nekim mestima i do 90 posto bicikala nepravilno osvetljeno, a da preko 50 posto biciklista nema nikakva svetla i počeli smo da radimo na onome što je glavna stvar, a to je da osvetlimo bicikliste. Rezultat toga je da je, u odnosu na neka naša početna brojanja, kada je u Novom Sadu bilo 25 posto pravilno osvetljenih, posmatranje od pre dve godine pokazuje da ih sada imamo 43 posto. Usvojene su dobre prakse, svetla sada deli više organizacija i grupa, obeležavaju se različiti događaji baš na taj način, a najbitnije je to što postoji prećutna koordinacija između svih koji rade na tim temama – policije koja kontroliše, organizacija koje motivišu i podstiču, i na kraju medija i svih ostalih članova društva. Takvim pristupom popravljamo situaciju i to planiramo da radimo i dalje – kaže ovaj biciklista iz Novog Sada.

Ulična podela svetala, osim što ima za cilj da osvetli bicikle, treba i da skrene pažnju vozačima na dva točka da su sami u velikoj meri odgovorni za svoju bezbednost u saobraćaju.

Foto: MRCN/Nina Raletić

– Novosađani su dosta obavešteni o tome da su svetla zakonski obavezna, ali se uglavnom žale kako su im ukradena. Naši sugrađani se uglavnom brinu za bezbednost, mada se kacige u najvećem broju slučajeva ne nose. Osim toga, mahom imaju sve ostalo što je poterebno, kao što su zvonca, osvetljenje, kako dodatno, tako i ono koje već imaju na sovjim biciklima, a redovno rade i servise. Treba imati i mačije oči, jer nas one štite kada se vidimo iz neke druge perspektive, kako nas slučajno neko ne bi udario – priča volonterka Novosadske biciklističke inicijative Nina Raletić i dodaje da je u Novom Sadu je porast biciklista evidentan, što se uvek može primetiti na semaforima, jer u svakom trenutku pored pešaka, na zeleno svetlo čeka i nekoliko biciklista.

Novosadska biciklistička inicijativa zvanično postoji od 2011. godine. Nastala je nakon jednog protesta 2010. godine kada je policija kažnjavala bicikliste zbog kretanja kroz pešačku zonu i nekoliko ljudi se okupilo da pokuša nešto da promeni, uspeli smo u tome i to nas je ohrabrilo da napravimo udruženje.

Foto/Cover: Novosadska biciklistička inicijativa

Izvor: Media i Reform centar Niš

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *