четвртак, 18 јула

CINS: U beogradskim školama porast vršnjačkog nasilja

CINS: U beogradskim školama porast vršnjačkog nasilja

Od početka prošle godine do marta ove godine, od 173 državne osnovne škole u Beogradu njih najmanje 67 je prijavilo teži oblik vršnjačkog nasilja, pokazuju podaci koje je prikupio i objavio CINS.

Moguće je da nasilja ima i više jer neke osnovne škole i dalje ne rešavaju sve slučajeve i ne prijavljuju Ministarstvu. Iako je vršnjačko nasilje u porastu, Ministarstvo se u rešavanje uglavnom ne meša, pa roditelji pravdu traže i na sudu, piše portal CINS.

Vršnjačko nasilje je podeljeno u tri nivoa u odnosu na intenzitet, od kojih je prvi nivo najslabiji, a treći nivo nasilja najjačeg intenziteta. Pored toga se razlikuje pet oblika nasilja: fizičko, psihičko, socijalno, seksualno i digitalno.

Kako se navodi u Pravilniku koji određuje kako ustanova treba da reaguje na nasilje, isti oblici nasilja se mogu pojaviti u više nivoa, ali se razlikuju u intenzitetu, stepenu rizika, posledicama i učesnicima. Tako, na primer, udaranje može biti označeno kao fizičko nasilje prvog i drugog nivoa, dok je njemu slična tuča nasilje trećeg nivoa.

U najteže oblike psihičkog i socijalnog nasilja spadaju pretnje, zastrašivanje, izolovanje pojedinaca, ucenjivanje uz ozbiljne pretnje, iznuđivanje novca, kao i ograničavanje kretanja.

Integralnu verziju teksta pročitajte na sajtu CINS

Foto: Youtube/“Drug nije meta“/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *