четвртак, 18 јула

„Dara iz Jasenovca“ srpski kandidat za Oskara i za Zlatni globus

„Dara iz Jasenovca“ srpski kandidat za Oskara i za Zlatni globus

Film “Dara iz Jasenovca” reditelja Predraga Antonijevića izabran je za predstavnika Srbije u trci za 93. nagradu Oskar u kategoriji za naјbolji strani film, koju dodeljuje  Američka akademiјa filmske umetnosti i nauke,  saopštio je  Filmski centar Srbije.

Američki distributeri kandidovali su ovaj film i za nagradu Zlatni globus, saopštio je producent filma Maksa Ćatović.

– Selekciona komisija Zlatnog globusa prihvatila je našu kandidaturu ovog filma za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film – naglasio je Ćatović.

Izabrani film “Dara iz Jasenovca”, kako je istaknuto, emotivno je snažna drama koja se bavi istorijskom traumom, nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Tema stradanja dece srpskog porekla u ustaškom logoru u Jasenovcu ocenjena je u obrazloženju Komisije kao “izuzetno značajna, bolna i traumatična|. Komisija je istakla da je Antonijevićev film pritom “izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs”.

– Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme – navedeno je u obrazloženju.

U komisiji FCS-a učestovali su: Dobrivoje Tanasijević -Dan TanaMiroslav Lekić (ispred Udruženja filmskih umetnika Srbije), dr Ivana Kronja i Tanja Bošković na predlog Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN), Sandra Perović na predlog Upravnog odbora FCS-a, Dara Džokić ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije i Dejan Lutkić na predlog FCS-a.

Izvor: Seecult.org/MSI

Foto: „Dara iz Jasenovca“/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *