субота, 20 јула

EP: „Brine nas sve veći kineski uticaj u Srbiji i šteta po životnu sredinu“

EP: „Brine nas sve veći kineski uticaj u Srbiji i šteta po životnu sredinu“

Dvadeset šest članova Evropskog parlamenta uputilo je pismo Oliveru Varheljiju, evropskom komesaru za susedstvo i pregovore o proširenju, u vezi sa „sve većim kineskim uticajem u Srbiji“.

Naime, oni su naveli da je „po životnu sredinu nastala šteta usled nekoliko teških industrijskih projekata kineskih kompanija u Srbiji“,  piše Insajder.net.

Pismo su, kako se navodi, inicirali poslanica Miriam Lekman (EPP / Slovačka) i Reinhard Butikofer, član EP (Zeleni / EFA, Nemačka), oboje kopredsedavajući Interparlamentarnog saveza za Kinu (IPAC).

Poslanici, navodi se, skreću pažnju na „niz kineskih investicija teške industrije u i oko Smeredeva, Bora i Kostolca, kao i fabriku guma Šandong Linglong u Zrenjaninu, i pozivaju poverenika da podseti Vladu Srbije da se pridržava svog nacionalnog zakonodavstva, kao i pravila EU koja se odnose na proces pristupanja“.

Reinhard Butikofer, koji je i predsedavajući Delegacije EP za odnose sa Kinom, rekao je da su „kineske investicije teške industrije dovele do zagađenja vazduha do dramatičnog nivoa, dok je kvalitet pijaće vode ugrožen, što ozbiljno ugrožava bunare i ljude koji žive u blizini“.

Izvor: Insajder.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *