субота, 20 јула

Film „Nick Cave – Idiot Prayer“ otvoriće „Slobodnu zonu“

Film „Nick Cave – Idiot Prayer“ otvoriće „Slobodnu zonu“

Festival dokumentarno-igranog filma Slobodna zona biće održan po 16. put od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Festival će 5. novembra u 19 časova svečano otvoriti film Nick Cave – Idiot Prayer u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexx-u.

Festival ove godine donosi 35 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije. Svi filmovi koji su se našli u ovogodišnjoj selekciji festivala govore o želji za komunikacijom, o traumi razdvajanja i katarzi koju donosi bliskost. O potrebi pripadanja zajednici, prihvatanju, magiji dodira, neophodnosti sećanja i oslobađanju od straha.

Foto: Promo

Na šesnaestom izdanju Slobodne zone publika će imati priliku da pogleda filmove iz već poznatih programskih linija: Međunarodna selekcija, Regionalna selekcija – Horizonti Balkana, selekcija 14+, EU – zona promena i Ženska linija.

Festival ove godine uvodi i novu selekciju filmova Green Zone koja se bavi ekologijom i odnosom prema životnoj sredini.

Kratki filmovi nastali na radionicama dokumentarnog filma Dokufesta iz Prizrena biće prikazani u okviru programa Future is Here, kao i filmovi Pjetra Marčela u okviru programa U fokusu. U Jugoslovenskoj kinoteci biće održane projekcije filmova online platforme KinoKauch.

Programska linija EU – zona promena nastavlja da preispituje i tumači društveno-ekonomske i političke promene u Evropi i njihov uticaj na naše živote, a u fokusu Ženske linije, jedne od omiljenih programskih celina festivala, su rodna (ne)ravnopravnost, aktivizam kroz umetnost, suočavanje sa traumama prošlosti i ženska emancipacija. U okviru Kompasa Slobodne zone biće održane panel diskusije nakon projekcija filmova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

pragslobodnazona
Foto: Slobodna zona 2019/Promo

Velika novina ovogodišnjeg festivala je prikazivanje filmskog programa preko onlajn platforme KinoKauch (kinokauch.com). Kompletan program festivala se nalazi na sajtu slobodnazona.rs.

Karte za ovogodišnji festival mogu se naći na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Kombank dvorane, Art bioskopa Kolarac, Jugoslovenske kinoteke, Bioskopa Fontana, bioskopa Cine Grand BIG Rakovica, Kulturnog centra Novog Sada, Niškog kulturnog centra, Cineplexxa Niš.

Foto: Promo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *