понедељак, 27 маја

Olimpijski muzej BiH u Sarajevu otvoren za posetioce

Olimpijski muzej BiH u Sarajevu otvoren za posetioce

Olimpijski muzej Bosne i Hercegovine koji je zapaljen i srušen u ratu pre 28 godina sinoć je svečano otvoren, a ceremoniji je prisustvovao Princ od Monaka Albert II.

Muzej su otvorili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skake, Princ Albert II i predsednik Olimpijskog komiteta BiH Izet Rađo:

– Snaga Olimpijskih igara 1984. je u njihovoj univerzalnosti. Istom tom snagom odisao je i EYOF 2019. – Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji je bio odraz naših najboljih vrednosti na delu. Olimpijski duh je trajni eliksir krila mladosti, novih susreta, dostignuća i medalja koje su motivacija za istrajnost i vera da je sport naš najbolji prijatelj  – rekao je Rađo.

Ispred Olimpijskog muzeja je izveden baletni performans uz koji je izvedena himna EYOF 2019. „We Create Together“.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poželeo je dobrodošlicu u novoobnovljenu zgradu Olimpijskog muzeja BiH i podsetio na
obećanje sa početka mandata da će obnoviti sve srušene simbole grada.

– Polako naš san postaje java. Večerašnja noć je dokaz za to. Našu BiH odbranili su najbolji sinovi naše zemlje, neki večeras nisu sa nama, na tom putu dali su svoje živote. Neki od njih su večeras ovde. Te večeri, tog 27. aprila, oni su gasili, brainili i spašavali ovaj muzej. Hvala im – istakao je Skaka.

Skaka i Princ Albert II su zajedno presekli vrpcu i pozvali zvanice da uđu u zgradu koja čuva duh vremena kada je glavni grad BiH bio centar svijeta.

Princ od Monaka je ranije izrazio želju da poseti Sarajevo nakon što mu je krajem prošle godine poziv uputio gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Olimpijski muzej je sagrađen 1903. godine, a uništen je i zapaljen 27. aprila 1992. godine, na samom početku rata. Sinoć je 28 godina nakon što je srušen ponovo otvorio svoja vrata za posetioce.

U obnovljenom muzeju, pored zbirki artefakata posvećenih ZOI ’84, postavljen je i deo posvećen Evropskom olimpijskom festivalu za mlade EYOF. Projekt ima za cilj u izvornom obliku da očuva uspomene i sećanja na Zimske olimpijske igre koje su 1984. godine održane u glavnom gradu BiH i na taj način vrati olimpijski duh.

Izvor: Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *